Centre of Expertise Applied Artificial Intelligence

ECP Jaarfestival 2022

Evenement

Op 17 november is het zover, dan vindt het ECP Jaarfestival 2022 plaats in de Fokker Terminal in Den Haag. Ontmoeting, inspiratie, kennis delen & opdoen en verbinding staan centraal tijdens dit live festival. Centrale thema dit jaar:  De vibe shift van het digitale tijdperk. We horen je denken: vibe wat? Denk aan onze omgang met digitalisering, zoals fake news en sociale media, en de ontwikkelingen hierin. Met bijdragen van o.a. Pascal Wiggers, Stefan Leijnen, Tjerk Timan, Anita Nijboer en Natali Helberger.

Sessies

Amsterdam AI ecosystem - AI technology for people

12:00- 12:20

Amsterdam heeft het grootste wetenschaps- en innovatie-ecosysteem van Nederland op AI. Al drie decennia is er ervaring in onderzoek en onderwijs. Uniek voor Amsterdam is dat deep tech onderzoek en onderwijs wordt gecombineerd met onderzoek naar de sociale, ethische en legal aspecten en de toepassing in de maatschappij. Onder het programma AI Technology for People werken de UvA, VU, HvA, CWI, Amsterdam UMC, Nki/Avl, Sanquin, Amsterdam Economic Board en de Gemeente Amsterdam samen op innovatieve AI-projecten die zowel economische als maatschappelijke impact hebben. De coalitie investeert de komende 10 jaar 1 miljard euro in baanbrekende onderzoeksprogramma’s, het aantrekken van toptalent en het ontwikkelen en begeleiden van startups en spin-offs.

Hosts van deze learning table: Anita Nijboer, ambassadeur AI Technology for People en Kees van der Klauw, coalitiemanager van de Nederlandse AI Coalitie

AI Act: Van uitdaging naar kans

13:45- 14:30

Met Europese wetgeving zoals de AI Act die de Europese Unie momenteel aan het ontwikkelen is, gaat de EU een eigen weg in en zet zich in zekere mate af tegen andere regio’s door streng te reguleren en de menselijke kant van AI een belangrijke rol te geven. Hoe zorgen we ervoor dat deze nieuwe wetten ondernemers en organisaties niet in de weg komen te staan, maar juist kansen biedt? In deze sessie, georganiseerd door de werkgroep Mensgerichte AI van de NL AIC, identificeren we antwoorden waarbij bedrijven, overheid, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en burgers gezamenlijk verantwoorde toepassingen van AI ontwikkelen en kunnen uitproberen. In deze communities vindt het praktijkleren plaats over de grenzen van verschillende vakgebieden, organisaties of projecten op basis van een gemeenschappelijke focus. 

Na een inleiding over de AI act nodigen we meerdere sprekers uit in het panel om dit thema te belichten. Zij hebben diverse achtergronden als overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen. Tijdens de sessie vragen wij ook om jouw mening. Stefan Leijnen, Cindy Rouwhorst, Nathalie van Doorn, Nathali Helberger, Maike Ehlert en Sanderijn Vermeeren zullen aanwezig zijn als sprekers.

Responsible AI - AI technology for people

14:35- 14:55

Hoe zal artificiële intelligentie (AI) de media veranderen, welke nieuwe kansen kan AI creëren voor de democratie en aan welke voorwaarden moet worden voldaan om dit te laten gebeuren? Ga met elkaar in gesprek over deze en nog vele andere vragen tijdens de learning table over responsible AI. Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam, Hogeschool van Amsterdam en Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) werken samen met mediapartners, maatschappelijke partners en de gemeente Amsterdam in het nieuwe AI, Media & Democracy Lab. Het lab brengt fundamenteel en toegepast onderzoek samen op het gebied van recht, ethiek, communicatiewetenschap, mediastudies en informatica.

Hosts van deze tafel: Dr. ir. Pascal Wiggers, Associate Lector Responsible Artificial Intelligence / Hogeschool van Amsterdam en Stefan Leijnen, adviseur bij de Nederlandse AI Coalitie

Digitale soevereiniteit: kansen voor een alternatieve digitale toekomst - TNO

17:45- 18:05

Ga tijdens deze learning table in gesprek over Digitale Soevereiniteit. Wat we verstaan we daar nu precies onder, hoe haalbaar is dat en welke reikwijdte heeft digitale soevereiniteit? Wat zijn de kansen en uitdagingen en welke instrumenten zijn er? En wat betekent dat uiteindelijk voor organisaties? 

Hosts van deze learning table: Tjerk Timan, senior scientist bij TNO en Hannah Boute, communicatieadviseur bij ECP.

Gepubliceerd door  Applied Artificial Intelligence 3 november 2022

Datum

Startdatum 17 nov

Tijd

11:30 - 18:30 uur