Hogeschool van Amsterdam

Centre of Expertise Applied Artificial Intelligence

VNG Juridische tweedaagse 2021

Legal tech en legal service design bij gemeenten

Evenement

Verwacht op 8 en 9 november een warm digitaal welkom. Dan is de tweede editie van de Online VNG Juridische 2-daagse, live vanuit de Willemshof in Den Haag. Zoals altijd boordevol inspirerende sessies over actuele onderwerpen en interessante gasten. Centraal staat het thema ‘Vertrouwen in de rechtsstaat – oog voor de menselijke maat’, want het afgelopen jaar is het belang van het vertrouwen in de rechtsstaat duidelijker dan ooit geworden.

Ivar Timmer, lector Legal Management & Technology bij de HvA en trekker van het Legal Tech Lab, is een van de sprekers tijdens het jaarlijkse congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Op maandag 8 november verzorgt hij samen met Mirjam van der Sluis (gemeente Amsterdam) een webinar over Legal tech en legal service design bij gemeenten.

Mogelijkheden van beslissystemen voor de gemeentelijke en provinciale praktijk

Bij het behandelen van aanvragen en besluitvorming in het primaire proces worden door gemeenten in verschillende domeinen al beslissingsondersteunende systemen gebruikt om routinematige besluiten te nemen. Het lectoraat Legal Management van de Hogeschool van Amsterdam doet veel onderzoek naar de mogelijkheden om ook meer complexe processen te ondersteunen, die direct verbonden zijn aan werkzaamheden van juridische afdelingen en juridische professionals. Hierbij werkt het lectoraat nauw samen met gemeenten, waaronder met het juridisch bureau van de gemeente Amsterdam, waar de eerste systemen in de praktijk gaan worden gebruikt.

Recent ontving het lectoraat een onderzoekssubsidie om de komende twee jaar samen met vier gemeenten (Amsterdam, Amersfoort, Utrecht en Hilversum) en twee provincies (Utrecht en Gelderland) gericht onderzoek te doen naar de mogelijkheden van beslissystemen voor de gemeentelijke en provinciale praktijk. Dit onderzoek is voor veel domeinen relevant, in het bijzonder voor het Omgevingsdomein, in het licht van de transitie naar het digitaal stelsel omgevingswet.

In deze sessie vertellen Ivar Timmer (HvA) en Mirjam van der Sluis (gemeente Amsterdam) over de ontwikkelingen waar zij aan werken, delen zij ervaringen uit de praktijk, en bespreken ze de kansen en uitdagingen die deze trajecten met zich meebrengen.

Gepubliceerd door  Applied Artificial Intelligence 5 november 2021

Datum

Startdatum 08 nov 2021

Tijd

13:45 - 14:30 uur

Contact

appliedai@hva.nl