Hogeschool van Amsterdam

Centre of Expertise Applied Artificial Intelligence

Online drieluik Legal Tech

Vereniging voor Juridische Kwaliteitszorg

Evenement

Ivar Timmer, Lector Legal Management & Technologie aan de Hogeschool van Amsterdam, geeft op dinsdag 16 november een online presentatie bij de Vereniging voor Juridische Kwaliteitszorg (VJK). Hij zal ingaan op de ontwikkelingen van Legal Tech in de laatste jaren.

De ontwikkeling van Legal Tech binnen het openbaar bestuur is al jaren een belangrijk thema. We horen veel over de veranderingen die Legal Tech met zich meebrengt. De mogelijkheden lijken eindeloos. De toepassing binnen het juridisch domein bij lokale overheden lijkt echter nog in de kinderschoenen te staan. Toch zijn er al verschillende gemeentes en provincies die de eerste stappen hebben gezet. In een reeks van webinars gaat de VJK in op de laatste ontwikkelingen in dit vakgebied.

Rapport ‘#Toekomstbestendig’

In opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft de Hogeschool van Amsterdam (HvA) het rapport ‘#Toekomstbestendig?’ opgesteld. Dit rapport informeert ons over digitale technische ontwikkelingen en de gemeentelijke juridisch functie. Maar het rapport geeft ook aan dat deze ontwikkelingen wat van het juridisch domein en juristen vragen als wij écht toekomstbestendig willen zijn.

Verschillende gemeentes hebben tools ontwikkeld die de afhandeling van bezwaar makkelijker maken, burgers helpen bij het indienen van bezwaren of informeren over het bezwaar. In het drieluik webinars zullen we hierop ingaan.

Ook juridisch advies kan met behulp van Legal Tech beter en makkelijker worden. Verschillende producten met betrekking tot de WOB en subsidies en inkoop zijn al ontwikkeld. We kunnen wel alvast verklappen dat alle succesverhalen één ding gemeen hebben: een intensieve samenwerking met ICT, informatie voorziening en communicatie.

Het drieluik over legal tech ziet er als volgt uit.

1. Dinsdag 16 november 16.00-17.00 uur

Ivar Timmer, Lector Legal Management & Technologie aan de Hogeschool van Amsterdam, praat ons bij over de ontwikkelingen van Legal Tech van de laatste jaren. Welke ontwikkeling maakt dit vakgebied door en wat komt er op ons af? Ivar Timmer zal ingaan op het rapport ‘#Toekomstbestendig?’, waarin onderzoek is gedaan naar digitale technische ontwikkelingen en de gemeentelijke juridische functie. Ook zal hij ingaan op het onderzoek naar de ontwikkeling van een beslisboom over subsidies en inkoop voor en door diverse gemeentes.

2. Maandag 29 november 12.00-13.00 uur

Tijdens de tweede sessie laten we collega’s uit de praktijk aan het woord over hun ervaringen. De gemeente Amsterdam heeft aan aantal techproducten ontwikkeld die het juristen makkelijker maakt om een beslissing op bezwaar op te stellen en kennis te delen. Ook hebben zijn een diagnose tool ontwikkeld met behulp waarvan de burgers, die digitaal bezwaar in willen dienen, vooraf maatwerk informatie krijgen over dat bezwaar en kans van slagen van het bezwaar. De gemeente Amsterdam maakt ons deelgenoot van successen en valkuilen.

3. Maandag 13 december 12.00-13.00 uur

Tot slot laten we tijdens de derde sessie laten we collega ’s aan het woord. De gemeente Tilburg werkt met advies routeringstool. En de provincie Gelderland gebruikt Legal Tech voor de WOB / WOO. Zij lichten toe wat dit hun brengt. Als afsluiting van het drieluik bespreken we wat de deelnemers aan de sessies hebben gehad. Welke behoefte voor vervolg bestaat er? Denk aan een opleidingsprogramma, delen practices en producten enzovoort.

Gepubliceerd door  Applied Artificial Intelligence 5 november 2021

Datum

Startdatum 16 nov 2021

Tijd

16:00 - 17:00 uur

Contact

appliedai@hva.nl