Hogeschool van Amsterdam

Centre of Expertise Applied Artificial Intelligence

Livecast Pakhuis de Zwijger: Digitale Burgerrechten

Dag van de Mensenrechten | Dilemma’s en initiatieven van een online verbonden stad

Evenement

Op de Dag van de Mensenrechten gaat Pakhuis de Zwijger in gesprek over digitale rechten en verantwoord datagebruik. Wat zijn de vraagstukken en initiatieven waar Amsterdam voor staat op het gebied van digitale rechten, toegang tot het internet en data-soevereiniteit? Hoe en door wie wordt onze online data gebruikt? En welke privacy vraagstukken roept dit op?

Photo by Siarhei Horbach on Unsplash

De documentaire ‘You Are Your Profile’ (‘Jij bent je profiel’) laat de overwegingen in een online verbonden samenleving zien. Wat betekent het concept ‘sociale bescherming online’ en welke rol speelt een moderne verbonden stad als Amsterdam hierin? Nanda Piersma, lector Responsible IT en wetenschappelijk directeur van het Expertisecentrum Applied Artificial Intelligence, is uitgenodigd om hierover mee te praten.

Programma

Het programma start met een gesprek tussen Aik van Emeren en Jake Blok over het belang van digitale burgerrechten. Wat betekenen deze rechten en waarom moeten we ons daarmee bezighouden?

Na dit gesprek wordt de documentaire You Are Your Profile in zijn geheel afgespeeld. De film wordt nabesproken met de maker Jerry de Mars.

Wethouder Touria Meliani en Nanda Piersma sluiten de middag af en vertellen hoe je grip kunt krijgen op deze digitale wereld.

Sprekers

  • Touria Meliani is voor de gemeente Amsterdam wethouder Kunst en Cultuur, en Digitale Stad. Voor het stadsbestuur richt zij zich op digitale burgerrechten.
  • Nanda Piersma is lector Responsible IT en wetenschappelijk directeur van het Expertisecentrum Applied AI. Ze is verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam en het Centrum Wiskunde & Informatica. Haar lectoraat onderzoekt hoe partijen in de stad beter inzicht kunnen krijgen in hun data, door middel van data-analyse, algoritmes en business analytics.
  • Jerry de Mars werkt als regisseur, fotograaf en communicatieadviseur. Hij is de maker van ‘You Are Your Profile’. Onlangs heeft hij een 20-inch documentaire over vrouwenrechten en economische empowerment in Tanzania afgerond.
  • Jake Blok is medeoprichter van iYYU.com en oprichter van de Wish Will Way Foundation. Hij is ondernemer en wil bewustwording rondom onderwerpen als privacy & digitale rechten bevorderen.
  • Aik van Emeren is programmamanager Public Tech bij het innovatieteam van de gemeente Amsterdam. Hij houdt zich bezig met de gevolgen van nieuwe technologie op onze samenleving.

In verband met de aanbevelingen door het RIVM betreffende het coronavirus, zendt Pakhuis de Zwijger nu dagelijks online programma's uit waarbij je live en gratis kunt meekijken via de livecast of zelfs mee kunt praten via de Zoom webinar.

Over het Expertisecentrum Applied Artificial Intelligence

De HvA heeft op 1 januari 2020 het expertisecentrum Applied AI opgericht. Nu een Centre of Expertise in wording. Daarmee investeert de hogeschool in de ontwikkeling van onderzoek en onderwijs van toegepaste AI binnen alle domeinen en studierichtingen. Iedere faculteit beschikt over een lab , waar onderzoek wordt verricht op het snijvlak van AI en een toepassingsgebied.

Gepubliceerd door  Applied Artificial Intelligence 4 december 2020

Datum

Startdatum 10 dec 2020

Tijd

14:45 - 16:00 uur

Contact

Liza Verheijke (appliedai@hva.nl)