Alumni

Student aan het woord

Testimonial

In 1994 heb ik de opleiding oefentherapie Mensendieck afgerond. Direct na het voltooien van de opleiding ben ik gaan waarnemen en het jaar erna startte ik mijn eigen praktijk. In de zesentwintig jaren die ik als oefentherapeut werk heb ik vele nascholingen gevolgd en in het bijzonder de post-hbo opleidingen: Bedrijfsoefentherapie, Kinderoefentherapie, Adem- en ontspanningstherapie en Psychosomatische oefentherapie.

In deze periode ben ik van een onbewust bekwame oefentherapeut een bewust bekwame oefentherapeut geworden.

Esther Tierolf - Oefentherapeut eigen praktijk in Medisch Centrum Lucas Bols

Waarom heb je gekozen voor het Maatwerkprogramma?

De redenen dat ik voor het maatwerk programma heb gekozen waren onder andere dat ik het jammer vond dat ik na het volgen van allerlei nascholingen en studies geen bachelor titel in mijn bezit had. Ook was ik nieuwsgierig naar de verschillen van de huidige opleiding oefentherapie Mensendieck en de opleiding van 25 jaar geleden.

Hoe heb je de combinatie van werken en studeren ervaren?

De term 'maatwerkprogramma' had ik iets anders ingeschat, aangezien ik verwachtte dat ik veel vrijstellingen zou krijgen uit eerder verworven competenties. Een stage hoefde ik niet te lopen, maar daarentegen werkte ik fulltime in mijn eigen praktijk. Studeren en werken vond ik een zware combinatie.

Indien mensen dit traject willen volgen zou ik ze adviseren om dit te doen als je een rustig privéleven hebt en genoeg tijd en energie over hebt naast je werk. Het Corona tijdperk, waarin ik twee maanden nauwelijks in de praktijk heb gewerkt, heeft mij gered. In die periode heb ik tijd gehad om samen met twee studiegenoten mijn Thesis te schrijven. Ik denk dat fulltime werken en mijn gezellige, hectische en drukke gezin anders niet te combineren was met het afronden van de studie.

Hoe zag een gemiddelde lesdag eruit?

Het eerste semester bestond uit ééns in de veertien dagen college op maandag, waarbij een lesdag bestond uit een werkcollege, stage- en intervisie kring.

Het tweede semester was wekelijks op maandag en bestond uit werkcollege en sloot af met de Thesiskring. De werkcolleges werden gevolgd door alle studenten uit de afstudeer stage of bachelor Thesis, de kringgroepen waren kleiner en hadden hun eigen begeleidende docent.

Wat waren je ervaringen met het programma?

Ik was in het begin vooral bezig met het eigen maken van alle HvA-termen, -systemen en er achter komen wat en wanneer ik welk product nu precies moest inleveren.

Het semester van de afstudeerstage was voor mij niet moeilijk, maar wel veel. In deze periode ben ik van een onbewust bekwame oefentherapeut een bewust bekwame oefentherapeut geworden. Het klinisch redeneren en het methodisch handelen heb ik voor mij zelf weer even aangescherpt met recente ontwikkelingen zoals positieve gezondheid en leefstijlgeneeskunde.

Het semester van de bachelor thesis was geheel nieuw voor mij en hebben mij vaardigheden gegeven in wetenschappelijk onderzoek. De resultaten hieruit waren direct toepasbaar in de praktijk.

Wat zijn je plannen nu je het programma hebt afgerond?

Ik ga door in het volgen nascholingen, zodat ik up to date blijf in vernieuwingen in het vakgebied. Een eventuele samenwerking met mensen die recent zijn afgestudeerd lijkt mij nu gemakkelijker omdat wij dezelfde 'bachelor taal' spreken.