Klimaatverandering: Doen we genoeg?

NL | Afsluiting Green Weeks

Evenement

Het aanpakken van de klimaatcrisis: Bij wie ligt de verantwoordelijkheid? Blijven we op elkaar wachten of nemen we allemaal zelf het voortouw? Tijdens dit feestelijk afsluitingsevenement van de Green Weeks gaan we, onder leiding van dagvoorzitter Talitha Muusse, met elkaar in gesprek en leren we van elkaar.

Line-up

• Talitha Muusse | Dagvoorzitter
  • Loes Kreemers en Reint Jan Renes | Reality check: Over de streep
  • Gerrit Hiemstra | Keynote spreker
  • Mary Bezabeh (Justdiggit) | Keynote spreker
  • College van Bestuur van HvA en UvA | Panelgesprek
  • De Speld Live | Samenvattende performance

Programma

• 14:00 - 15:00 | Reality check: doe ik genoeg tegen klimaatverandering (muziekzaal)
  • 15:00 - 15:15 Inloop (theaterzaal)
  • 15:15 - 15:20 Start programma
  • 15:30 - 15:50 Keynote Mary Bezabeh (Engelstalig)
  • 16:10 - 16:30 Keynote Gerrit Hiemstra
  • 16:45 - 17:15 Panelgesprek
  • 17:15 - 17:40 De Speld live
  • 17:45 - ??:?? Borrel

CREA - Nieuwe Achtergracht 170, 1018 WV Amsterdam

Talitha Muusse is spreker, dagvoorzitter en ondernemer. In 2021 presenteerde ze samen met Sven Kockelmann de talkshow Op1. Ze adviseert bedrijven over duurzaamheid, leiderschap, talentontwikkeling en de samenwerking met de jonge generatie. Zij deed haar ervaring in duurzaamheid en impact ondernemen op bij MVO Nederland, waar ze zich bezighield met sociale innovatie, duurzame arbeidsmarkt, energietransitie en circulaire economie. Talitha is de drijvende kracht achter de initiatieven Nieuwskamer, de Energieboot, Blikverruimers en Duurzame Jonge 100.

NOS-weerpresentator Gerrit Hiemstra – de bekendste en prijswinnende weerpresentator van Nederland – legt uit hoe ons klimaat werkt en waarom het zo belangrijk is dat jij zélf (en wij allemaal) maatregelen neemt om de klimaatverandering tot een nog enigszins aanvaardbaar niveau te beperken. Het komt erop neer dat we anders moeten gaan leven. “Ja, het klimaat verandert, maar wat moet ik er mee?”

Waar Gerrit Hiemstra het Nederlandse perspectief schetst, doet Mary Bezabeh dat voor wat zich buiten Nederland afspeelt. Geboren in Ethiopië weet Mary als geen ander wat klimaatverandering nu al betekent in bepaalde Afrikaanse landen. Mary werkt bij de stichting Justdiggit, een stichting die projecten doet op het gebied van herbebossing. Mary sprak onder andere op de UN Climate Change Conference of the Parties (COP26) in Glasgow in 2021.

Loes Kreemers en Reint Jan Renes zijn gedragsonderzoekers van het HvA-lectoraat Psychologie voor een Duurzame Stad. Reint Jan vertelt: “Gedrag is een raar ding. Terwijl we bijna allemaal inmiddels weten dat het klimaat destructief verandert door ons eigen toedoen en we er eigenlijk ook best iets aan willen doen, ondernemen we toch nog opmerkelijk weinig actie. We eten nauwelijks minder vlees, bestellen zonder schuldgevoel nog snel iets bij een flitsdienst en staan – nu corona naar de achtergrond is verdwenen – weer massaal in de file.”

HvA en UvA zijn grote, maatschappelijke organisaties in de regio Amsterdam. Met 110.000 studenten en medewerkers leveren jouw individuele en onze gezamenlijke acties een flinke bijdrage aan een duurzamere toekomst voor iedereen. Om deze reden spelen de bestuursleden van de HvA en de UvA die duurzaamheid in de portefeuille hebben, een rol in dit evenement. Hanneke Reuling (College van Bestuur HvA) en Bert Zwiep (waarnemend directeur FS HvA & UvA) nemen deel aan een panelgesprek met gedragspsycholoog en HvA-lector Reint-Jan Renes. Samen zoeken we naar de rol die beide instituten moeten spelen op het gebied van duurzaamheid. Zowel de HvA als de UvA zeggen pionier te willen zijn op het gebied van duurzaamheid in het onderwijs. Zien we deze ambities ook terug in het dagelijks handelen? Stel vooral al je kritische vragen en denk mee hoe we die pionier kunnen worden.

De Speld sluit het evenement af op hun bekende maatschappijkritische en satirische wijze. Zij vatten het evenement samen in een korte performance op een scherpe en hilarische manier. Voor meer info check de website.

Gepubliceerd door  FLOOR 24 mei 2022

Startdatum 31 mei