Alumni

Omscholing in IT - Make IT Work

Testimonial

Ronald Kleijn alumnus van, én werkzaam bij de HvA, ontving in 2021 het HvA Erelaureaat. Voor zijn verdiensten bij Make IT Work.

In 2004 ben ik helemaal overgestapt naar de HvA. Daar heb ik nooit spijt van gehad!

Ronald Kleijn - Informatica (2003), oprichter van omscholingsprogramma Make IT Work

Make IT Work is eigenlijk een vreemde eend in de HvA-bijt. De HvA is een kennisinstelling voor studenten die, merendeels direct na hun middelbare school, een beroepsopleiding gaan volgen. Ook bij- en nascholingstrajecten zijn mogelijk.

Make IT Work is een omscholingsprogramma. Ronald Kleijn: ‘Aan Make IT Work doen mensen mee die in het verleden een studie hebben gedaan, in dat vakgebied werkzaam zijn geweest en nu de behoefte hebben zichzelf om te scholen naar een ander beroep.’

Maar vaak weerhouden kosten en tijd het om een tweede studie te volgen!

‘Zeker, daarom is Make IT Work opgezet. Een intensief en kernachtig programma van 5 maanden fulltime, waarin de omscholers een gedegen programma krijgen rondom Software Development, Business & Data Analytics of Cyber Security. Het krachtige van het programma is dat het inclusief baangarantie is. Hierdoor weet je dat als je het programma goed doorloopt, je daarna direct start in een baan. Als hogeschool bieden we dus alles wat nodig is om de omscholing te regelen: werving, selectie, matching, omscholing en de start bij een nieuwe werkgever. Dat helpt kandidaten heel erg bij het proces van omscholing, wat vaak een spannend traject is.’

Kan je wat vertellen over de achtergrond van de deelnemers?

‘De gemiddelde leeftijd van de deelnemers is 31 jaar, 33% van de deelnemers is vrouw en de achtergrond qua studie is heel divers. De jongste deelnemer was 21 jaar, de oudste 66 jaar. Wat iedereen gemeen heeft met elkaar is een enorme drive om zichzelf te ontwikkelen. En aan het einde van 2022 hebben we waarschijnlijk 1.000 mensen omgeschoold, een prachtige mijlpaal hè!’

Sta je zelf ook voor de klas?

'Op dit moment sta ik niet meer voor de klas, maar ik heb dat wel 15 jaar gedaan. Ik werk sinds 2002 voor de HvA. Eerst twee dagen per week, als externe. Die twee dagen dat ik bij de HvA werkte, vond ik de leukste dagen van de week! In 2004 ben ik helemaal overgestapt naar de HvA. Daar heb ik nooit spijt van gehad!
Er zijn zoveel verschillende functies en rollen mogelijk die met onderwijs te maken hebben en de meeste heb ik wel vervuld; docent, coach, projectleider, examencommissievoorzitter, studieloopbaanbegeleider en volgens mij nog wel een paar.
Als docent probeerde ik altijd de praktijk in de lessen te betrekken, via een gastdocent, een bedrijfsbezoek, een praktijkopdracht waar de studenten aan werkte of een beursbezoek.
In 2015 kwam de kans om Make IT Work op te zetten, waarin we nauw met bedrijven samenwerken. Dat spreekt mij erg aan.'

Ligt je huidige functie hierin in het verlengde?

Ja, wat ik nu bij Make IT Work doe, lijkt erg in het verlengde te liggen met wat ik allemaal in het verleden heb gedaan: ondernemer, onderwijs, opleiden, begeleiden, samenwerking. Het is nu niet zo dat ik dagelijks met IT-inhoud bezig ben, maar het helpt zeker dat ik de studies heb gevolgd en ermee en erin gewerkt heb. Zo snap ik wat bedrijven nodig hebben, wat wij in het onderwijs kunnen bieden en hoe dat in onderwijsprogramma’s past die voor onze doelgroep van grote toegevoegde waarde zijn.

Want welke studies heb je zelf gevolgd?

‘Ik heb in 2002 versneld de bachelor Hogere Informatica behaald. Dat was mogelijk omdat ik daarvoor de MBO-opleiding Technische Informatica had gedaan. Ik ben trouwens nog doorgegaan bij de UvA met de studie Informatiekunde.

Tijdens de studie bij de HvA ben ik met twee bevriende studiegenoten gestart met een onderneming die we tot 2004 hebben gehad. Dat was niet alleen leuk maar ook heel leerzaam! Bij een studieproject bouwden wij een e-commerce website voor een fictieve fietsenfabrikant. Toen zijn wij benaderd door een echte fietsenfabrikant om ons studieproject om te zetten naar een webwinkel. Die opdracht ging toch niet door, maar dat was wel de aanleiding om met elkaar een bedrijf te starten. Uiteindelijk hebben we in samenwerking met andere bedrijven veel producten gemaakt. En eigenlijk doe ik dat nog steeds, en nog steeds met heel veel plezier’

Meer lezen over:

-Daniëlle Huijts: zij volgt het Make IT Work omscholingsprogramma tot Software Engineer
-het HvA Erelaureaut
-het Omscholingsprogramma Make IT Work
-Werken én studeren: een opleiding volgen naast je baan - HvA

Luister de podcast met Ronald Kleijn:
Spotify: https://edu.nl/vwdnc
Soundcloud: https://edu.nl/dny7f