Alumni

Duurzaamheid in de zorg

Alumni-evenement

Evenement

Op donderdag 17 november 2022 van 17:30 – 21:00 organiseren de alumni-netwerken Ergotherapie, Fysiotherapie, Oefentherapie en Verpleegkunde van faculteit Gezondheid het evenement Duurzaamheid in de Zorg. Het event vindt plaats in het Nicolaes Tulphuis (NTH) en is bestemd voor alumni van bovengenoemde opleidingen.

Photo by Total Shape on Unsplash

Duurzaamheid in de zorg gaat over meer dan het scheiden van je afval en het hergebruiken van je koffiebeker. Het gaat over het kunnen garanderen van kwalitatieve zorg. En niet alleen zorg voor patiënten, maar ook voor zorgverleners.

Hoe gaan we in de zorg bijvoorbeeld om met werkdruk? Wat kun je als zorgprofessional doen om houdingsklachten bij zwaar werk te voorkomen? En hoe maken we als zorgprofessionals keuzes (voor bijvoorbeeld materialen) die toekomstproof en dus duurzaam zijn?

Tijdens dit evenement gaan we uitvoerig op deze thema's in. Volg de keynote, schrijf je in voor 1 van de keuzeworkshops en wissel kennis uit met gelijkgestemde zorgprofessionals.

Keynote - Radicaal anders nadenken over het personeelsprobleem in de zorg!

Jaap Kappert is bestuurder bij V&VN, verpleegkundig specialist agz in de ouderenzorg bij Stichting Brentano en Amstelveen en hoofddocent MANP bij de HAN. In het verleden werkte hij in diverse ziekenhuizen. Hij is lid van de Raad van Toezicht van AkwaGGZ en bestuurslid van het Capaciteitsorgaan. Bij V&VN houdt hij zich in het bestuur o.m. bezig met onderwijs/opleiden.

Jaap verzorgt de keynote. In deze tijd wordt het tekort aan verpleegkundigen vaak als (personeels)probleem gezien. Wat nu als we hier eens radicaal anders naar kijken? Zetten we verpleegkundigen eigenlijk wel goed genoeg in? Hoe zetten we organisaties in hun kracht om verpleegkundigen goed in te zetten? En wat betekent dit voor de samenwerking met andere professionals? Hoe zorgen we voor duurzame inzetbaarheid in de zorg.

Voorlopig programma
Tijd Activiteit
17:30 Inloop
17:45 Maaltijd
18:30 Keynote - Radicaal anders nadenken over het personeelsprobleem in de zorg!
19:30 Netwerken
20:00 Workshops
21:00 Afsluiting

Verplaatsingstechnieken

Verplegen kan fysiek zwaar zijn met rugklachten en nek- of schouderklachten tot gevolg. Of je hier last van krijgt, hangt onder andere af van je lichaamshouding en de manier waarop je je beweegt.

Je kunt veel van deze klachten voorkomen door ergonomisch te werken. Daar bestaan richtlijnen voor, maar pas je die ook toe in de praktijk?

In de workshop Verplaatsingstechnieken kijk je kritisch naar je eigen werkhouding en die van anderen en ontvang je tips en trics voor in de beroepspraktijk.

Intervisie - diverse methodieken

Intervisie kan een bijdrage leveren aan het omgaan met werkdruk en het creëren van een goede werksfeer. Maar om intervisie goed neer te zetten en te begeleiden is een goede structuur en geschikte methodiek belangrijk. In deze workshop krijg je een demonstratie van verschillende methodieken en leer je welke methodieken voor welke situaties geschikt zijn.

Intervisie - de praktijk

Hoe ga je om met werkdruk? En hoe vind je een goede balans tussen werk en privé (onthaasten)? Zijn dit vragen die jij herkent? Dan ben je zeker niet de enige.

Tijdens deze workshop ga je in een intervisiegroep (een klein groepje van maximaal 6 personen) in gesprek over de volgende thema’s.

  • Timemanagement
  • Werkdruk
  • Onthaasten
  • Omgaan met “heftige”/ingrijpende gebeurtenissen

Een voorzitter leidt de intervisiegroep volgens een bepaalde intervisiemethode. Er wordt gewerkt met verschillende casussen en je kunt ook zelf een casus of thema meenemen uit de praktijk. Het doel is samen ideeën bedenken over hoe je de balans in het dagelijks leven kunt bewaken. Leren van en met elkaar!

Mindfulness - zelfzorg voor de zorgverlener

Hoe hou je het vol?

Je baan als zorgverlener is uitdagend en brengt stress met zich mee. Het liefst ga je onprettige gevoelens uit de weg en hou je prettige gevoelens vast. Je schakelt dan over op de automatische piloot.

Bij Mindfulness probeer je deze automatische piloot juist los te laten. Tijdens deze workshop ervaar je hoe je met mindfulness-oefeningen beter voor jezelf kunt zorgen, zodat je minder stress ervaart en bewuster keuzes maakt.

Duurzaamheid Drempels in de zorg

Waar liggen ze en hoe hoog zijn ze?

Duurzame inzetbaarheid wordt pas echt relevant in het licht van klimaatverandering en duurzaamheid. Niet voor niks wordt er geroepen: “de klimaatcrisis is een gezondheidscrisis!”.

Hoe beter we ons voorbereiden op klimaat gerelateerde zorgvraagstukken, hoe langer we het met elkaar vol kunnen houden. Daarom is het zaak met elkaar te ontdekken waar de duurzaamheid kansen, mogelijkheden en uitdadingen liggen.

In deze workshop gaan we opzoek naar de klimaatdrempels bij u in de praktijk. De workshop zal worden verzorgd door Sil Kloppenburg, coördinator Duurzaamheid voor de faculteit Gezondheid. Hij is opgeleid als bewegingswetenschapper en heeft een achtergrond in fysiotherapie.

Inschrijven

Schrijf je in voor het event op donderdag 17 november 2022.

Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid 7 november 2022

Datum

Startdatum 17 nov 2022

Tijd

17:30 - 21:00 uur

Locatie

Nicolaes Tulphuis (NTH) en Tania Leonhuis (TLH)

Tafelbergweg 51

1105 BD Amsterdam

020 595 4111