Amsterdams Kenniscentrum voor Maatschappelijke Innovatie

Speciale Editie: Onder Soep lezing De Keukentafel: Thuisbetrokkenheid en de vaardigheden van ouders

door Marie-José Koerhuis en Mieke Ruiter

Lezing/College

Binnen het programma De Keukentafel komen eerstejaars studenten van verschillende opleidingen thuis bij gezinnen in Amsterdam Nieuw-West en Zuidoost.

Thuisbetrokkenheid

Het doel van deze huisbezoeken is om ouders meer te betrekken bij de ontwikkeling en het leerproces van hun kind(eren) en daarmee de thuisbetrokkenheid van ouders vergroten. Maar hoe ziet die thuisbetrokkenheid er concreet uit? Uit eerder onderzoek naar het programma bleek dat ouders enthousiast waren over het programma en meer zelfvertrouwen kregen. Het onderzoek gaf echter niet voldoende inzicht in de ontwikkeling van specifieke vaardigheden van ouders die de thuisbetrokkenheid vergroten.

De instrumenten

Om deze vaardigheden te monitoren zijn er twee nieuwe instrumenten ontwikkeld: een vragenlijst voor ouders en een observatieinstrument voor tijdens de huisbezoeken. Tijdens deze lezing zullen we stilstaan bij het ontwikkelproces van deze instrumenten en de bevindingen van de eerste pilot bespreken.

Over de sprekers

Mieke Ruiter: projectleider Jeugd en Educatie (BOOT)
Marie-Jose Koerhuis: docent en onderzoeker Pedagogiek (FOO)

BOOT-showcase en Borrel

Aansluitend zullen studenten van verschillende faculteiten tijdens de BOOT-showcase hun bijdrage aan de wijk presenteren (van 13-15 uur), waarna een borrel zal plaatsvinden.
Ook hiervoor bent u van harte uitgenodigd.

Locatie BOOT Showcase: De Honingraat (Slotermeerlaan 103 H, 1063 JN Amsterdam). Dit is op loopafstand van de BOOT-locatie.

Datum:

donderdag 20 mei 2019

Tijd:

Locatie:

HvA BOOT locatie Nieuw West, Bernard Loderstraat 39 - 41
1063 PB Amsterdam.

De BOOT locatie is met het openbaar vervoer goed te bereiken vanaf de Amstelcampus met lijn 7:
beginhalte: Weesperplein - eindhalte: Plein '40 - '45

Gepubliceerd door  Kenniscentrum Onderwijs en Opvoeding 12 juni 2019