Kenniscentrum Maatschappij en Recht

Wijkteamonderzoek

Project

Het wijkteamonderzoek verkent binnen wijkteams de professionele voorkeuren, verwachtingen en dilemma’s, kwesties en keuzes met betrekking tot integraal werken, samenwerking met sociale verbanden en maatschappelijke participatie. Ook brengt dit onderzoek de impact van de aanpak van het wijkteam op huishoudens in kwetsbare posities in kaart. Meerdere wijkteams zijn onderwerp van onderzoek in de drie deelnemende gemeenten Amsterdam, Purmerend en Hoorn. Dit wijkteamonderzoek vormt het hart van het onderzoeksprogramma van de Werkplaats Sociaal Domein Amsterdam.

Inzet van Q-methode in eerste fase onderzoek

De onderzoekers zetten allereerst de Q-methode in om te kunnen onderscheiden of binnen wijkteams bepaalde gedeelde zienswijzen of subgroepen voorkomen. Zienswijzen en subgroepen met dezelfde voorkeuren voor samenwerken met informele partijen in het ondersteunen van huishoudens in kwetsbare posities. Via interviews worden de resultaten verder verklaard.

Onderzoek naar verwachtingen

Ook wordt gevraagd naar verwachtingen voor de komende jaren, in Amsterdam naar verwachtingen rond formeel/informeel, integraal werken en maatschappelijke participatie. In een latere fase gaan de onderzoekers de wijkteams van nabij volgen om te zien welke concrete kwesties en keuzes er spelen bij deze vraagstukken.

Impact en aanpak van wijkteams

In een nog latere fase wordt onder andere via exit-gesprekken (deels via co-researchers) de impact van de wijkteams op de betreffende huishoudens verkend. Tussentijds en op het eind wordt verkend welke bijstellingen van verwachtingen nodig zijn en welke consequenties dit heeft voor de aanpak van de wijkteams.

Planning project

De 1e fase van het project omvat de inventarisatie van voorkeuren en verwachtingen door middel van de Q-methode en duurt tot en met februari 2017. De vervolgfasen spelen zich af op locatie in Amsterdam, Hoorn en Purmerend en duren van maart 2017 tot eind 2018.

Samenwerkingspartners

Dit project is een samenwerkingsverband tussen de Werkplaats Sociaal Domein Amsterdam (binnen de Hogeschool van Amsterdam), de wijkteams en de gemeenten Hoorn, Purmerend en Amsterdam.

21 december 2022

Project Info

Startdatum 01 nov 2016
Einddatum 01 dec 2018

Contact

Rosalie Metze
Tineke Bouwes