Kenniscentrum Maatschappij en Recht

Amsterdamse afsluiting van Europees project over deelmobiliteit

eHubs Final Conference 2022 - Smart Shared Green Mobility Hubs

26 apr 2022 00:00

Op 20 en 21 juni vond in Pakhuis de Zwijger de eHUBS Final Conference plaats. Tijdens dit event werden kennis en ervaring gedeeld vanuit verschillende Europese steden die pionieren met elektrische deelmobiliteitsdiensten en werden kansen voor de toekomst geschetst. Joyce van Brecht en Reint Jan Renes van het lectoraat Psychologie voor een Duurzame Stad presenteerden hier bevindingen van het HvA-onderzoek naar het gebruik van deelvervoer om CO2-neutrale steden te helpen realiseren.

De conferentie werd georganiseerd voor organisaties, onderzoekers, ambtenaren en bewoners die zich bezighouden met gedeelde mobiliteit.

eHUBS

eHUBS spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van duurzame en leefbare steden. Naarmate de overgang naar duurzamer vervoer steeds dringender wordt, moeten we diensten ontwikkelen die een alternatief bieden voor vervuilende voertuigen. Dit is waar eHUBS in kunnen voorzien. Een eHUB is een locatie op straat waar elektrische deelmobiliteitsdiensten, van e-bikes en bakfietsen tot e-auto’s te vinden en te gebruiken zijn. Deze mobiliteitshubs hebben het potentieel om de toekomst van stedelijke mobiliteit aanzienlijk te veranderen.

Europese uitwisseling

Verschillende Europese steden experimenteren al met eHUBS en testen het concept om schonere, duurzame en leefbare steden te creëren. De eHUBS-conferentie is het resultaat van het eHUBS-project, dat wordt gefinancierd door het Interreg North West Europe-programma, waarbij zes partnersteden uit vijf landen het concept van gedeelde mobiliteit implementeren. Op de conferentie in Amsterdam delen overheden, onderzoekers en mobiliteitsexperts hun ervaringen en wisselen ze ideeën uit over het huidige gebruik en de toekomst van eHUBs.

Het HvA-onderzoek in Amsterdam, Nijmegen en Leuven

Het lectoraat Psychologie voor een Duurzame Stad onderzoekt hoe autogebruikers in drie pilotsteden - Amsterdam, Nijmegen en Leuven - verleid kunnen worden om schoner en slimmer te reizen. In deze steden zijn e-hubs geplaatst. Dit zijn fysieke plekken in de stad waar elektrische deelvoertuigen (e-bikes, elektrische auto’s en scooters) en laadinfrastructuur bij elkaar gebracht worden. Doel is om elektrische deelmobiliteit toegankelijker te maken en CO2-uitstoot en files te verminderen.

Lees meer over het onderzoeksproject