Amsterdams Kenniscentrum voor Maatschappelijke Innovatie

Symposium Samenwerken aan veilige VO-scholen en groeikansen van leerlingen

Evenement

In de afgelopen 5 jaar zijn op steeds meer voortgezet onderwijs scholen in het land naast onderwijspersoneel en zorgverleners ook jongerenwerkers actief. Vanuit een gezamenlijke aanpak dragen zij bij aan het versterken van schoolcarrières van leerlingen en een veilig schoolklimaat. Tijdens dit event delen we de nieuwste inzichten over en ervaringen met jongerenwerk in scholen.

De praktijkervaringen leren wat in de samenwerking tussen onderwijs, jeugdzorg en jongerenwerk goed gaat en wat beter kan. Ook zijn er verschillende onderzoeken uitgevoerd naar hoe deze samenwerking in de praktijk goed vorm krijgt, en naar de meerwaarde die jongerenwerk in school kan bieden. Dit event is om elkaar gemeente-overstijgend te ontmoeten, kennis en ervaringen te delen en mogelijkheden te verkennen om de samenwerking verder te versterken.

Voor wie?

Schoolpersoneel (directie, docenten, mentoren, conciërges), jeugdzorgverleners, (Zat-team, OKT, specialistische zorg), beleidsmedewerkers onderwijs / jeugd, schooljongerenwerker en hun managers, studenten en docenten sociaal werk en pedagogiek.

Tijdens de middag krijg je ervaringen vanuit leerlingen en professionals mee, nieuwe inzichten uit onderzoek over de meerwaarde van jongerenwerk in school, en we vragen je mee te denken over hoe de samenwerking in het schooldomein verder kan worden versterkt.

Voorlopig Programma

  • Welkom en opening
  • Video - ‘Ervaring leerlingen met jongerenwerk in school’
  • Presentatie ‘Hoe denkt de jongerenwerker, hoe denkt de leraar?’ Door Dachar Wills, trainer Jongerenwerk & School Samen voor jongeren Amsterdam.
  • 'Meerwaarde van jongerenwerk in VO-scholen’ door Willeke Manders (lectoraat Youth Spot) i.s.m. AM Supportteam en Jongerenwerk Utrecht.
  • Intermezzo
  • Themasessies ‘Mogelijkheden om samenwerking jongerenwerk en VO-scholen verder te versterken’
  • Plenaire afsluiting

Aanmelden

Meld je hieronder kosteloos aan voor het symposium. Er is plek voor 75 deelnemers.

Partners

Het lectoraat Youth Spot (HvA) organiseert dit symposium in samenwerking met Meerwaarde, AM Supportteam, Jongerenwerk Utrecht en Samen voor jongeren Amsterdam (Combiwel, Dock, Dynamo, perMens, Swazoom en The Mall).

Vragen over het symposium?

mw. Dr. W.A. Manders

Senior onderzoeker

w.a.manders@hva.nl

T: 06-53157975

Onderzoek naar jongerenwerk in scholen

Jongerenwerk en scholen voor voortgezet onderwijs (VO) werken steeds meer samen om gezamenlijk een preventieve aanpak te bieden: voor het voorkomen van schooluitval en het versterken van de schoolcarrière en ontwikkeling van leerlingen. Het lectoraat Youth Spot heeft veel onderzoekservaring op dit thema. Bekijk hier onze huidige projecten en dit overzicht van de publicaties.

31 mei 2022

Datum

Startdatum 29 jun

Tijd

14:00 - 17:00 uur

Locatie

Wibauthuis (WBH)

Wibautstraat 3b

1091 GH Amsterdam

020 595 4955