Hogeschool van Amsterdam

Amsterdams Kenniscentrum voor Maatschappelijke Innovatie

Studiekeuzecheck

Voor deeltijd- en duale opleidingen

Om je studie met succes af te ronden is het belangrijk dat je je goed voorbereidt op je studiekeuze en een opleiding kiest die bij je past. Daarnaast is het goed om vooraf te checken of de studie te combineren is met je privéleven, en of je de geschikte werkkring hebt. Hiervoor biedt de HvA je een studiekeuzecheck/intakegesprek aan.


De informatie op deze pagina gaat alleen over deeltijd- en duale opleidingen. Kies je voor een voltijdopleiding, kijk dan op de pagina Studiekeuzecheck voor voltijdopleidingen.

Waarom een studiekeuzecheck?

  • Je controleert samen met de opleiding nog één keer of de opleiding bij je past.
  • ​Je voorkomt teleurstelling als je de verkeerde studie kiest.
  • Je beperkt het risico dat je de studie vroegtijdig afbreekt.

Voor wie geldt de studiekeuzecheck?

De studiekeuzecheck (meestal in combinatie met de intake) wordt aan elke student aangeboden. Inschrijven voor een deeltijd- of duale opleiding kan van 1 oktober tot uiterlijk voor 31 augustus. We raden je wel aan je tijdig aan te melden, zodat je nog voor de zomer kunt meedoen.

Woon je in de periode van de studiekeuzecheck niet in Nederland? Dan kun je bij sommige opleidingen online deelnemen, bijvoorbeeld via een Skype-gesprek. Bekijk de procedure bij de opleiding van jouw keuze.

Terug naar boven

Wat houdt de studiekeuzecheck in?

Heb je een opleiding gevonden die bij je past? Voor studiejaar 2021-2022 kun je je vanaf 1 oktober 2020 inschrijven aan de hand van het stappenplan.

Sommige opleidingen nodigen je uit om mee te doen aan het programma dat zij ook voor de voltijdstudenten organiseren. Zo’n programma kan bestaan uit:

  • een online vragenlijst en een huiswerkopdracht vooraf
  • een college (soms ook online)
  • een praktijkopdracht
  • een beoordeling (toets of presentatie)

Op basis van de beoordeling krijg je een studiekeuzeadvies. Daarnaast maak je kennis met je aanstaande medestudenten en docenten.

Andere opleidingen voeren eerst een individueel intakegesprek met je, en stellen samen met jou vast welke studiekeuzecheck-onderdelen je nog zou kunnen doen om echt zeker te zijn van je studiekeuze.

Het kan ook zijn dat een deeltijd- of duale opleiding iedereen uitnodigt voor een speciaal studiekeuzecheck/intakeprogramma voor aankomende studenten.

Inhoud studiekeuzecheck per opleiding

De meeste deeltijd- en duale opleidingen combineren de studiekeuzecheck met een intakeprocedure. De inhoud van het totale programma verschilt dus per opleiding. Kijk bij de opleiding van jouw keuze hoe de opleiding de combinatie van intake en studiekeuzecheck organiseert. Je vindt daar ook de data waarop activiteiten plaatsvinden en hoe de opleiding hier verder met jou over communiceert:

Terug naar boven

Studeren met een functiebeperking

Heb je een functiebeperking waardoor je de studiekeuzecheck in de aangeboden vorm niet kunt maken? Stuur dan een e-mail naar functiebeperking@hva.nl. Het studentendecanaat adviseert de opleiding over eventuele aanpassingen.

Bij dyslexie en andere vormen van functiebeperking waarvoor je extra toetstijd kreeg op je voorgaande opleiding of examens hoef je (vooraf) dus niets te regelen. De extra toetstijd zit al in de studiekeuzecheck ingebouwd.

Had je tot nu toe geen aanpassingen nodig, dan kun je gewoon naar de studiekeuzecheck gaan. Kijk van te voren naar het programma om verrassingen te voorkomen.

Kijk voor meer informatie bij Studeren met een functiebeperking.

Terug naar boven

Wanneer vindt de studiekeuzecheck plaats?

De meeste studiekeuzechecks vinden plaats tussen maart en juli 2021. Het is dus verstandig je tijdig in te schrijven in Studielink, zodat je voor de zomer zekerheid hebt over wat je gaat doen. Eind augustus, begin september zijn er ook nog mogelijkheden, maar die zijn beperkt.

Na je inschrijfverzoek via Studielink ontvang je een uitnodiging van de opleiding om mee te doen. Daarna vul je bij enkele opleidingen een online vragenlijst in en kun je in een datumprikker een datum kiezen waarop je mee wilt doen aan het studiekeuzecheckprogramma dat ook voor de voltijdstudenten wordt georganiseerd. Bij andere opleidingen word je voor een gesprek of voor een apart deeltijdprogramma uitgenodigd.

Let op: e-mails verstuurd vanuit de HvA kunnen in je spambox terechtkomen. Controleer deze dus regelmatig. Wil je zeker weten dat mails van de HvA in je inbox terechtkomen, voeg dan in je mailprogramma @hva.nl toe aan de lijst van veilige afzenders.

Heb je je voor meer opleidingen bij de HvA ingeschreven? Dan kun je voor elke opleiding apart meedoen aan de studiekeuzecheck. Daarvoor krijg je van elke opleiding apart een uitnodiging.

Terug naar boven

Studiekeuzeadvies

Op de pagina van de deeltijdopleiding of de duale opleiding van je keuze kun je vinden op welke manier de opleiding het studiekeuzeadvies uitbrengt. Wanneer je toetsen hebt gemaakt, zal de uitslag daarvan in ieder geval deel uitmaken van het advies.

Terug naar boven

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 16 september 2020