Centre of Expertise Urban Vitality

Van Meten Naar Weten

Betere prestaties door slim datagebruik in de (top-)sport

Project

Prestaties in de (top-)sport zijn het resultaat van vele uren training. Sporters en coaches hebben de uitdagende taak om zaken als training, rust en voeding optimaal af te stemmen op de individuele sporter. Alles voor een optimale prestatie tijdens de wedstrijd. Resultaat dat vaak wordt beslist op honderdsten van secondes. Kleine verbeteringen in de voorbereiding kunnen dus grote gevolgen hebben voor het eindresultaat.

Van Meten naar weten

De realiteit leert dat sporters vaak niet méér kunnen trainen. Coaches en sporters moeten prestatieverbetering daarom vooral zoeken in rendementsverhoging van trainingen. Het lectoraat Innovatie in Sportprestatie onderzoekt rendementsverhoging door middel van data-analyse en inzet van technologie.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Doelstelling

Het doel van dit project is het realiseren van een dataplatform waarop test-, trainings- en wedstrijddata wordt opgeslagen. Door data op een inzichtelijke manier te presenteren aan sporter en coach helpen we sportprofessionals optimaal te presteren.

Methode

Het onderzoeksteam doet datametingen tijdens zwem- en roeitrainingen; van GPS-data tot hartslagdata. Deze verschillende data bevatten de belangrijkste key performance indicators (KPI’s) die de onderzoekers informatie verschaffen over de geleverde prestaties.

Het lectoraat Innovatie in Sportprestatie werkt voor het project Van Meten naar Weten samen met verschillende partners. Deze partners hebben expertise op het gebied van de topsport, de wetenschap en het bedrijfsleven (gespecialiseerd in ICT en sensoren). Door het bundelen van alle expertises is er veel kennis aanwezig om dit project tot een succes te maken.

Verwachte resultaat

Het project Van Meten naar Weten moet uiteindelijk resulteren in een platform dat sportdata op een slimme en overzichtelijke manier opslaat. Daarnaast biedt het project dé mogelijkheid om mono- en multidisciplinair de informatie te analyseren, terug te koppelen naar atleten en coaches en longitudinaal te onderzoeken. Het project is succesvol wanneer na afronding coaches en atleten van de Nederlandse roei- en zwembond het platform gebruiken.

Partners

  • Vrije Universiteit Amsterdam
  • Hogeschool van Amsterdam
  • Lode
  • Capgemini
  • KNZB
  • KNRB

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Sportinnovator.

Gepubliceerd door  Kenniscentrum Bewegen, Sport en Voeding 29 september 2020

Project Info

Startdatum 01 apr 2016
Einddatum 31 mrt 2018

Contact

Mathijs Hofmijster
Dennis van Kooij