Urban Technology

Studenten aan de slag in het Bajes Kwartier

3 okt 2018 11:48 | Kenniscentrum Techniek

Hoe maken we een stad duurzaam, circulair, inclusief, niet te vol en goed bereikbaar? Met andere woorden: hoe maken we onze steden bestendig voor de toekomst? Met dit vraagstuk gaan de studenten van de nieuwe minor Toekomstbestendige Stad aan de slag. Daarbij hoeven ze zich niet te bekommeren om de hele stad, maar een klein stukje: het Bajes Kwartier. Dit oude stukje stad met een bijzondere geschiedenis wordt de komende jaren getransformeerd tot een gezonde, groene en duurzame wijk.

Na een intensieve reeks van inspiratielezingen moesten de studenten een wervende pitch geven voor een uiterst strenge jury, met vertegenwoordiging vanuit opleidingen en onderzoek van de HvA maar ook vanuit de projectontwikkelaar AM waren ook twee afgevaardigden: Maarten Markus, de projectleider Duurzaamheid, en Anneke Jongerius (gebiedsmarketeer). Met de beste vier ‘challenges’ die werden gepitcht gaan studenten in teams mee aan de slag de komende maanden.

Inspirerend was het idee van ‘doelgroeploos’ ontwerpen, immers, we kennen de doelgroep van de toekomst nog niet dus moeten we altijd vanuit enkele basisbehoeften ontwerpen. Door de onvoorspelbaarheid van de toekomst en de demografische ontwikkelingen moeten we ook flexibel bouwen. Ook de HULQ – Healthy Urban Living Quarter - was goed gevonden, niet alleen de naam, maar met name de vraag hoe we door het inrichten van de fysieke ruimte gezond gedrag kunnen stimuleren. De uiteindelijke winnaars van de pitches waren Ruben en Nathan van der Werf – zij lieten zien dat met name de verbinding tussen circulariteit, mobiliteit en ‘healthy urban living’ belangrijk is in plaats van deze los van elkaar te zien.

Maarten Markus van AM – ooit zelf student bij de opleiding Bouwtechnische Bedrijfskunde - sloot de dag af met veel complimenten voor onze studenten: ‘alle pitches gingen over vraagstukken die voor ons heel relevant zijn en we kijken dan ook erg uit naar het vervolg’. Aan de studenten nu de taak om toe te werken naar een fysiek ontwerp waarmee ze bijdragen aan het creëren van een toekomstbestendige stad.