Urban Technology

Studenten bouwen zelfsturende drijfvuilnisboot voor Waternet

22 okt 2015 08:35 | Afdeling Communicatie

Hoe mooi zou het zijn als na evenementen als de Gay Pride een slimme boot zelf afval opspoort en uit het water vist? HvA-studenten ontwikkelen in opdracht van Waternet zo’n drijfvuilnisboot: de Nautonomous, die straks op de grachten wordt ingezet.

Een mysterieus vaartuig glijdt geruisloos over de Amstel, richting het gebouw van Waternet. Het zijn twee grote buizen, met daarop een soort rupsband, en een bak achterop. Dit is de Nautonomous, een boot die onbemand drijfvuilnis uit het water takelt.

Wie zitten er achter dit onbekende object? Op een steiger staan een aantal van de HvA-studenten die aan het vaartuig hebben gewerkt: studenten Engineering, Design & Innovation (ED&I) Oek, Patrick, Stefan, en Julien. Julien bestuurt de boot op dit moment radiografisch met een afstandsbediening, maar medestudenten van de opleiding E-Technology werken nog aan de soft- en hardware, zodat de boot begin volgend jaar volledig ‘autonomous’ vaart.

Nieuwsgierigheid opwekken

In totaal werken 9 HvA-studenten van de opleidingen E-Technology, HBO ICT en Engineering, Design and Innovation (ED&I) aan de Nautonomous. Zowel de hogeschool als Waternet heeft een Innovatielab, waaruit de opdracht is voortgekomen.

Student Julien: ‘Deze boot is een mooie oplossing om het water oogschoon te maken met de nieuwste technologie. Je kunt je voorstellen dat straks na de Gay Pride of de Amsterdam City Swim een vloot van deze dingen door de grachten vaart.’

Adviseur John de Rouw van Waternet is een van de bedenkers van de Nautonomous: ‘We wilden een autonoom vaartuig ontwikkelen als aanvulling op het zware werk dat bagger- en drijfvuilnisvissers verrichten. Ook het smart inzetten in de nachtelijke uren zou een mooie aanvulling zijn. Daarnaast heeft dit opvallende object een maatschappelijke functie. Het is de bedoeling dat mensen nieuwsgierig raken, en zich meer bewust worden van hoe we met afval om moeten gaan. Afval is al heel lang geen vuilnis meer, maar een product. Alles wat de Nautonomous opvist, wordt gerecycled.’

Nautonomous vaart weg van de steiger de Amstel op

Vingers

Hoe werkt de Nautonomous? Komt het vaartuig afval tegen, dan herkent hij dit en begint de lopende band te draaien. Op die band zitten een soort plastic ‘vingers’; in deze tentakels blijft het afval vasthaken. Het afval belandt vervolgens in de grote bak achterop de boot. Zit deze bak vol, dan registreert de Nautonomous dat met de ingebouwde software, waarna hij terugvaart naar zijn basis.

Zijaanzicht van de zelfsturende vuilnisboot Nautonomous

De studenten van Engineering, Design & Innovation ontwikkelden het mechanische gedeelte: de aanzuiging, lopende band en de vormgeving. De studenten E-Technology maakten alle electronica die in het vaartuig zit. Zes studenten van de minor Robotica (Ed&I, E-Tech en ICT) zijn de sofware aan het schrijven waarmee de Nautonomous straks daadwerkelijk zelfstandig ‘beslissingen’ kan nemen.

Patrick is een van die studenten: ‘We ontwikkelen nu het sensorische gedeelte, waarmee de Nautonomous zijn omgeving in kaart brengt. Daarvoor gebruiken we een laserscanner, die boven verwachting werkt. Zo zorgen we ervoor dat de Nautonomous objecten binnen vier meter herkent: bijvoorbeeld een muur of een woonboot, waar hij omheen moet varen, of drijfafval, dat hij binnen moet halen. Die stuurcommando’s programmeren we ook in de software. En de software registreert het ook wanneer de batterijspanning te laag is, zodat de Nautonomous op tijd terugvaart.'

Frisse studenten

Wat vindt Waternet van de Nautonomous tot nu toe? Student Oek: ‘Ze vinden het geweldig. Ze staan elke keer te popelen om te zien hoe de Nautonomous vaart.’

John de Rouw van Waternet: ‘Waternet als stagebedrijf is al geruime tijd gekoppeld aan de HvA met verschillende projecten en studenten. Dit zijn frisse, jonge mensen, wiens talent wij graag gebruiken, en andersom kunnen de studenten een mooi project draaien.’