Urban Technology

Met tegenwindauto over de dijk scheuren

20 aug 2015 17:07 | Afdeling Communicatie

Ze rijden 500 meter tegen de wind in, met op het dak een rotor, een grote propellor. Tien teams nemen het vanaf vandaag tot en met zaterdag tegen elkaar op tijdens Racing Aeolus, de internationale race voor tegenwindauto’s bij Den Helder. Een team van HvA-studenten rijdt mee met hun zelfgebouwde auto ‘NeoVento’.

Het lijkt onlogisch: tegen de wind inrijden, en tegelijk energie opwekken. Toch lukt dat met de tegenwindauto’s waarmee de teams uit Nederland, Canada, Duitsland, Turkije en Denemarken vandaag over de Zeedijk bij Den Helder scheuren. Ook het HvA-team rijdt mee met Racing Aeolus, een van de belangrijke duurzaamheidsraces wereldwijd. Tot nu toe gaat het goed, zegt HvA-teamcaptain Jort Zwiers: “We hebben net tegen drie goede Duitse teams gereden, en hebben de hoogste score behaald. En de wind is heel slecht vandaag, dus dat belooft nog wat.”

Windmolen op het dak

Het HvA-team SPIRIT rijdt voor het eerst met de auto NeoVento, die de 7 Engineering, Design & Innovation-studenten dit jaar zelf bouwden. De auto is volledig mechanisch: op het dak staat een ‘rotor’. Die vangt als een windmolen de windenergie op, en drijft de as van de auto aan. De auto heeft een stalen frame, en bestaat voor de rest uit carbon en glasvezel.

Twee Technische Informatica-studenten maakten een display onder het stuur: daarmee kan bestuurster en ED&I-studente Tanja Kamp in één oogopslag zien hoe snel ze rijdt, hoe sterk de wind is en hoe efficiënt de auto rijdt.

Prijs voor beste innovatie

Racing Aeolus is een van de grootste duurzaamheidsraces ter wereld. De winnaar van Racing Aeolus wordt zaterdag 22 augustus gekozen en krijgt de Gerard Broers Innovation Award voor de beste innovatie. Het gaat daarbij niet om de snelheid, maar om de grootste efficiëntie van de tegenwindauto. Langs het traject staan windmeters, die de windsnelheid meten. De snelheid waarmee de auto rijdt wordt gedeeld door de windsnelheid. Daaruit komt een bepaald percentage voor de efficiëntie. De teamcaptains van alle teams kiezen zaterdag de winnende tegenwindauto; zij mogen uiteraard niet op zichzelf stemmen. Vorig jaar won het team uit Canada met de wagen Chinook. Het HvA-team SPIRIT doet al mee met Racing Aeolus sinds de eerste editie in 2009.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met teamcaptain Jort Zwiers, via jort.zwiers@hva.nl en 0625392784.

HvA-studente Tanja Kamp in tegenwindauto NeoVento

HvA-studente ED&I Tanja Kamp bestuurt de auto