Urban Technology

Amsterdam: straks de smartest city ter wereld?

10 feb 2015 09:43 | Afdeling Communicatie

Amsterdam is hard op weg om de nummer een ‘smart city’ ter wereld te worden. Binnen het samenwerkingsverband Amsterdam Smart City lopen al ruim 70 projecten die de stad leefbaarder maken dankzij slimme technologische oplossingen en open data. Vanmiddag wordt dit verband uitgebreid met drie grote samenwerkingspartners: Hogeschool van Amsterdam, ARCADIS en PostNL.

Boyd Cohen, stedelijk strateeg, riep Amsterdam onlangs uit tot tweede smart city van Europa. ARCADIS maakte vorige week bekend dat Amsterdam tot de duurzaamste steden ter wereld hoort. Amsterdam Smart City is de grote versneller van deze positie met ruim 70 projecten die  Amsterdam leefbaarder en slimmer maken. Het innovatieplatform Amsterdam Smart City bestond al uit Alliander, KPN, Amsterdam Economic Board en de Gemeente Amsterdam. Op dinsdag 10 februari ondertekenen ook de Hogeschool van Amsterdam, Arcadis en PostNL deze publiek-private samenwerking op de Hogeschool van Amsterdam. Kasja Ollongren, wethouder van EZ, is bij deze partnerbijeenkomst aanwezig.

Smart City-projecten

Hogeschool van Amsterdam onderzoekt een groot aantal smart city-projecten in het programma Urban Technology. Studenten en onderzoekers brengen bijvoorbeeld businessmodellen in kaart voor het systeem waarmee  huishoudens zelf opgewekte energie kunnen opslaan in de accu van een elektrische auto (Vehicle2Grid).  Daarnaast analyseren HvA-onderzoekers alle data rondom laadpalen in Amsterdam. Dit gebeurt nog nergens anders in grote steden, dus hiermee loopt de gemeente voorop. Nog een smart city-project is het SEFLab, waarin HvA-onderzoekers groene software testen en een keurmerk hiervoor ontwikkelen.

Wat is een smart city?

Het idee achter een smart city is, dat we ondanks toenemende bevolking en vervuiling, de stad leefbaar en duurzaam willen maken. Steden maken daarom toenemend gebruik van open data en nieuwe mobiliteitsoplossingen. Dit worden zo steeds meer smart cities, waarin de stad zelf het laboratorium is. Gemeente, bedrijven, kennisinstellingen en bewoners werken hierin samen.

In Amsterdam lopen projecten die uiteenlopen van slim parkeren met een app, deelconcepten voor elektrische auto’s, tot het opslaan van zelf opgewekte energie met behulp van een smart grid, een slim electriciteitssysteem. Amsterdam Smart City verbindt en versnelt al deze projecten. Met de nieuwe samenwerkingspartners Hogeschool van Amsterdam, ARCADIS en PostNL gaat Amsterdam Smart City jaarlijks minstens 10 nieuwe projecten opzetten op het gebied van o.a. stadslogistiek, open data, duurzame energie en waterbestendigheid.

Lees ook het artikel over Amsterdam als smart city in MIT Technology Review.

Amsterdam Smart City (ASC) is een uniek samenwerkingsverband tussen bedrijven, overheden, kennisinstellingen én de Amsterdammer. ASC loopt voorop in de ontwikkeling van Amsterdam als slimme stad. Een slimme stad, een Smart City, is een stad waar sociale en technologische netwerken en oplossingen zorgen voor versnelde duurzame economische groei. Dit verbetert de kwaliteit van leven in de stad. ASC gelooft in een leefbare stad waar het prettig wonen en werken is. Na vijf jaar is Amsterdam Smart City inmiddels uitgegroeid tot een platform met ruim 110 partners die actief zijn in meer dan 70 innovatieve projecten. Voorbeelden van projecten zijn Energiek Zuidoost, Smart Light, City-zen, Vehicle2Grid, Smart Citizen Kit en Slimme Sportparken.