Urban Technology

Zorginstelling koopt interactieve muur voor dementerenden

23 dec 2014 13:13

Gisteren presenteerden de oud-HvA-studenten van illi Engineering de vernieuwde interactieve muur voor dementerende mensen. Zij hebben nu hun eerste klant binnen: zorginstelling Naarderheem plaatst de muur vanaf morgen voor een jaar in de gemeenschappelijke ruimte.

Ruurd Bell, Laurean Serné, Mike Oudshoorn en Ziya Tuzkapan ontwikkelden voor hun afstuderen aan de opleiding Engineering, Design & Innovation al een nieuwe persoonlijke interactieve muur (PIM) voor dementerende mensen. Dementerende mensen hebben de neiging om te ‘dwalen’: ze lopen rondjes en worden onrustig en geïrriteerd, omdat ze niet weten waar ze zijn.  De muur stelt dementerenden gerust door onder andere bekende beelden en muziek af te spelen.

Herinneringen ophalen

De studenten testten hun eerste versie van de muur al in Naarderheem. Daar bleek de muur een vertrouwde plek te worden voor de cliënten en hun familieleden. Zo was er een vrouw die eerst nors reageerde wanneer iemand de ruimte inkwam, omdat zij dacht dat het haar eigen kamer was. Student Mike was erbij toen zij op het beeldscherm een olifant zag, en plotseling begon te vertellen over vroeger, toen zij met haar man in Afrika woonde. ‘Haar familie vertelde later dat ze meer was gaan praten,’ vertelt Mike. Het verplegend personeel vond het dan ook jammer toen de muur weer weg moest. Daarom heeft Naarderheem nu de vernieuwde versie aangekocht.

Telefoon

Ruurd presenteert trots de nieuwe muur: de lantaartjes lichten op wanneer iemand dichterbij komt. Een ouderwetse telefoon rinkelt een paar keer per uur. Neem je op, dan klinkt een vriendelijke stem: “Hoe gaat het met u? Wat een mooie dag is het vandaag.” Daarna speelt een orkest zacht door de hoorn.

Links op de muur zit een grote knop. Druk je daarop, dan verschijnt een compliment op het scherm ernaast, bijvoorbeeld: ‘Wat zit je haar goed’. Ruurd legt uit: ‘Het enige dat eigenlijk tegen dwalen en de onrust helpt, is afleiding. We hopen dat we dementerende mensen zo even verlichting bieden.’

Oud-student Ruurd druk op de knop van de interactieve muur

Ruurd krijgt een compliment: 'Wat heb je leuke schoenen aan.'

Aaibaar

In de vorige versie hadden de studenten stukken tapijt op de muur aangebracht. Het bleek dat bewoners hier het meest op afkwamen, om de stoffen te voelen. De oud-studenten hebben nu een zeehondje gemaakt van zachte stof, dat trilt wanneer je het aanraakt.

Oud-student Ziya raakt de zeehond van stof aan op de interactieve muur

Naast het beeldscherm zit een iPad in de muur, waarmee verzorgenden of familie muziek kunnen opzetten, bijvoorbeeld Willeke Alberti of Ramses Shaffy. Ruurd: ‘Muziek is een manier om dementerende mensen te bereiken. Veel dementerende mensen praten niet meer, maar zet je een nummer van vroeger op, dan kunnen zij dit ineens helemaal meezingen.’

Bedienen op afstand

De muur bestaat uit blokken die je kunt verwisselen. Zo kunnen de verzorgers de muur verplaatsen en in de gewenste samenstelling opbouwen. Het beeldscherm is verbonden met internet, dus de jongens of de verzorgers kunnen dit op afstand bedienen, net als de muziek. Het beeldscherm willen de jongens graag uitbreiden met gezichtsherkenning, zodat de foto's worden afgestemd op de bewoner die voor de muur staat. Ruurd: ‘We zijn in gesprek met zorginstellingen door het hele land, en hopen dat meer dementerende mensen met de muur in aanraking komen.’

Beluister het radiofragment over de zorgmuur op BNR Eyeopeners (va. 12 min. 17)

Kijk voor meer informatie op de website van illi Engineering: http://illi-engineering.com/.