Urban Technology

DFRWS: Digitaal criminelen opsporen

9 mei 2014 16:20 | Afdeling Communicatie

In Pakhuis de Zwijger vond van 7 tot en met 9 mei de conferentie Digital Forensic Research Workshop (DFRWS) plaats. Deze eerste editie van de Europese variant van DFRWS is onder andere te danken aan Hans Henseler en zijn lectoraat E-discovery van de Hogeschool van Amsterdam (HvA): ‘De conferentie is juist nu en juist in Europa, met de huidige media-aandacht voor cybersecurity, erg actueel’.

Tijdens het drie dagen durende evenement spreken tientallen experts over verschillende facetten van digitaal forensisch onderzoek. Tussen die mensen zitten veel gevestigde namen. Hans Henseler: 'Eén van de mensen hier is Eoghan Casey, hij is een beroemdheid op het gebied van digitaal forensisch onderzoek. Er zijn ook veel mensen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), dat in het buitenland een goede reputatie heeft. Tijdens het evenement gaan we ook naar het NFI, dat vinden de bezoekers heel bijzonder.'

Belang

Harald Baier, verbonden aan de Hochschule Darmstadt en spreker op DFRWS, schetst het grote probleem waar DFRWS voor is opgericht. 'Politie en Openbaar Ministerie hebben te maken met een information overload. Als je alle informatie die ze hebben uit zou printen, krijg je een toren van 22 kilometer hoog. Er zijn digitale middelen nodig om dat te kunnen handhaven: daar denken we op DFRWS over na.'

Wicher Minnaard, een andere spreker, geeft een voorbeeld: 'Als iemand wordt neergestoken, kun je kijken welke telefoons in de buurt zijn geweest van het slachtoffer. Dan kan het zijn dat je de telefoon van de dader, en daarmee dus de dader, vindt.' Hans Henseler: 'Dat is niet het doel van de apparaten, maar je kunt ze er wel voor gebruiken. Gebruikers en ook de apparaten zelf laten overal digitale sporen achter.'

Succes

'De eerste Europese editie van DFRWS is een buitengewoon groot succes,' zegt Henseler. 'We hebben 115 deelnemers, terwijl dat er vorig jaar in de VS 95 waren.' De bezoekers zijn afkomstig uit de hele wereld: er zijn onder andere mensen uit Japan, Korea, Zweden, Groot-Brittannië en de VS. De editie van volgend jaar staat al gepland. De conferentie vindt dan plaats in Dublin. 'Het is zeer waarschijnlijk dat wij er weer bij betrokken zijn. De internationale contacten zijn erg interessant voor de hogeschool.' Meer informatie over het congres is te vinden op www.dfrws.org/2014eu .

Lectoraat E-discovery

Het lectoraat E-discovery van de HvA is mede-organisator van de conferentie. Lector Hans Henseler: 'Wij doen eigenlijk precies waar hier over gepraat wordt. Zo hebben we de minor Forensic Intelligence en Security, waar net als op deze conferentie wordt ingegaan op hoe je met de computer crimineel gedrag kunt opsporen en hoe je computers kunt beveiligen tegen dergelijk gedrag.' Het lectoraat organiseert op 12 juni het Symposium E-discovery, waarbij het zoeken naar sporen van internetgebruik op computers en smartphones centraal staat. Meer informatie is te vinden op www.hva.nl/e-discovery .

Geschreven door Jos Willemse