Urban Technology

Zonnebootparade door grachtengordel

16 sep 2013 17:17 | Afdeling Communicatie

Afgelopen zondag 15 september opende HvA-rector Huib de Jong samen met Wubbo Ockels en wethouder Carolien Gehrels van Economische Zaken van Amsterdam de eerste zonnebootparade.

Na het startsein voeren 8 studenteams met hun zelfgebouwde zonneboten heen en terug over de Keizersgracht tot aan de Brouwersgracht, onder bekijks van Amsterdammers langs de kade.

De zonnebootparade is een initiatief van de Hogeschool van Amsterdam en de gemeente Amsterdam en is georganiseerd door de Groene Grachten , een stichting die zich in zet om de grachtengordel te verduurzamen.

Wubbo Ockels, oprichter van de Groene Grachten, sprak enthousiast over alle duurzame technologische ontwikkelingen die nu plaatsvinden: niet alleen toekomstmuziek, volgens Ockels, want nu is al heel veel mogelijk. Dat wil hij laten zien met de zonnebootparade en de daaraan gekoppelde duurzaamheidsmarkt. 'Deze duurzame innovaties zijn niet alleen broodnodig, maar zijn vooral heel leuk en inspirerend om aan te werken.'

Carolien Gehrels sprak over het belang van duurzame innovaties in een stedelijke omgeving. Gehrels vertelde dat zij al veel ontwikkelingen ziet, onder andere bij de studenten die bij de HvA opgeleid worden. Zij gaf aan 'onder de indruk' te zijn van de prestaties van de HvA-studenten die de waterstofauto maken die 1:3041 rijdt en daarmee de TU Delft verslaat.

Huib de Jong ging in op het belang om studenten in aanraking te laten komen met duurzaamheid. Zij zijn de toekomstige generatie waar we het van moeten hebben. Het viel hem op dat er aan enthousiasme geen gebrek is bij de studenten.

Na deze woorden gaven ze het startsignaal aan de zonnebootparade. Een 8-tal studententeams voeren met zelfgebouwde zonneboten, en begeleid door andere duurzame boten, een parade door de Amsterdamse grachten. De stilheid en de snelheid van acceleratie van de studentenboten maakten indruk op het vele publiek dat op de bruggen stond te kijken. De HvA-boot voer natuurlijk ook mee.

Duurzaamheidsmarkt

Naast de zonnebootparade had de Groene Grachten een duurzaamheidsmarkt georganiseerd op het Amstelveld. Het historische decor vol met futuristische duurzame objecten gaf de stad een bijzonder tintje. De hele dag en middag maakten allerlei bezoekers, groot en klein, kennis met deze technische hoogstandjes. Zo konden jongeren op een circuit crossen op elektrische motoren en sloten diverse Amsterdammers windcontracten af, waarmee ze daadwerkelijk groene stroom gaan gebruiken. Naast de stopera stond de superbus van Wubbo Ockels. De waterstofauto van de HvA, de H2A en de tegenwindauto (TWA) ontbraken niet op de markt.