Hogeschool van Amsterdam

Urban Technology

Samenwerking UvA / HvA bevordert productie Biobased Plastic

13 aug 2013 17:34 | Afdeling Communicatie

4 juni 2013 was het eindelijk zo ver. Met succes werd een gigantische oven geplaatst op HvA-locatie Leeuwenburg; het technisch hoofdgebouw van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) waarmee bio-plastic geproduceerd kan worden. De oven was een maand eerder aangekocht door de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Samenwerking voor Bio-Plastic

De samenwerking tussen de twee onderwijsinstellingen vond plaats binnen het project 'Biobased Connections' dat voortkomt uit de scheikundefaculteit van de UvA. Hierbij ligt de nadruk op het gebruik van bio-plastics; dit is plastic dat gemaakt wordt uit natuurlijke producten zoals bijvoorbeeld zetmeel of sojabonen. Deze zijn biologisch afbreekbaar zijn en uit niet-fossiele brandstoffen vervaardigd, daarnaast is de productie hiervan relatief goedkoop. De HvA ontwikkelt voor dit bio-plastic diverse innovatieve praktische toepassingen, zoals bijvoorbeeld schuim voor isolatiedoelen. Verdere samenwerking wordt bevorderd door de plaatsing van de oven op de Leeuwenburg locatie van de HvA op nog geen tien minuten fietsen van het Science Park.

HvA draagt bij aan productie bio-plastic

Dankzij de nieuwe oven kan de productie van dit bio-plastic fors omhoog. Hierdoor wordt samenwerking met bedrijven versterkt en kunnen er aanzienlijk grotere projecten worden gerealiseerd. Zo biedt de oven mogelijkheid om in één keer bio-plastic platen van ongeveer twee meter bij twee meter te maken. Dankzij onderzoek, innovatie, samenwerking en implementatie is grootschalig gebruik van duurzaam plastic in metropoolregio Amsterdam een stap dichterbij.