Urban Management

De zelfsturende stad

Confronting Urban Commons

Congres

Wat zijn urban commons? Onder welke condities kunnen zij verantwoordelijkheid en eigenaarschap organiseren? En hoe verhoudt dit zich tot sturing vanuit overheid en markt? Ontdek het op 16 november tijdens het HvA Urban Management congres bij Mediamatic in Amsterdam.

Met: Willem Velthoven (Mediamatic) Michel Bauwens (P2P Foundation) en Rutger Groot Wassink (wethouder Gemeente Amsterdam Sociale Zaken, Diversiteit en Democratisering). Inclusief lunch, break-out sessies, speciaal bier en de beroemde bitterballen van Chef Thor.

Inloop met koffie/thee

Mediamatic: Sluisdeurenloods

Opening, welkomstwoord en introductie thema met:

Willem Velthoven, Michel Bauwens (keynote) en Rutger Groot Wassink, wethouder Sociale Zaken, Diversiteit en Democratisering.

Mediamatic: Sluisdeurenloods

12:30– 13:30

Lunch bij Mediamatic Eten

Restaurant Mediamatic

Break-out sessies ronde 1

Haeckelkamer, Panoramakamer, tuinkamer, overige workshopruimtes

Break-out sessies ronde 2

Haeckelkamer, Panoramakamer, tuinkamer, overige workshopruimtes

16:00- 17:00

Borrel & bitterballen van Chef Thor

Restaurant Mediamatic

Break-out sessies ronde 1

In deze interactieve bijeenkomst nemen we u mee naar onze co-city experimenten in Nieuw West en in het Universiteitskwartier. We delen ervaringen en theoretische inzichten. U krijgt handvatten om uw praktijk te verrijken met kritische succesfactoren rondom commoning, lokaal en internationaal. Let op: Deze workshop duurt twee uur. U volgt Creating the Commons zowel in ronde 1 als 2.

Onder leiding van:  Sandra Bos, Joachim Meerkerk en Marie Morel.

Commoning gaat uit van vergaande zelforganisatie rond maatschappelijke vraagstukken. Voor de overheid kan dat het afstaan van geld en macht betekenen. Wil de overheid dat wel? Zelforganisatie betekent ook verschuiving van verantwoordelijkheid. En welke burger zit daar op te wachten? Hoe inclusief kunnen commons zijn? En waar houdt de verantwoordelijkheid van bewoners voor andere bewoners op?

Onder leiding van: Harko van den Hende.

Na de lunch is onze keynote, cyberfilosoof en P2P activist Michel Bauwens beschikbaar voor een uitgebreide Q&A in een intieme setting.

Waar de arbeidsmarkt voorheen bedreigd werd door marktverstorend overheidsingrijpen, raakt zij nu als een gezamenlijke visgrond uitgeput. In de bouwsector is hooggekwalificeerd personeel blijvend verdwenen. We zoeken samen met u naar oplossingen via een rollenspel met meerdere thematafels waar deelbeslissingen worden genomen (collaborative governance).

Onder leiding van: Elke van der Heijden, Alex Straathof en Anna de Zeeuw.

Break-out sessies ronde 2

Commoning en dus zelfsturende samenwerking tussen gemeente, bewonersgroepen en bedrijven rond maatschappelijke opgaven zou de stad enorm vooruit kunnen helpen. Toch ontstaat er binnen dit soort samenwerkingsverbanden vaak frictie en conflict. Hoe kan conflict commoning initiatieven verder helpen? Daarover gaan we met elkaar in debat.

Onder leiding van: Krispijn Faddegon, Marjan Zandberg en Anna de Zeeuw.

Wat zijn de grenzen tussen de onderzoeker en het onderzochte? Is het doen van onderzoek uitsluitend het domein van de onderzoeker? Of kunnen we practioners bij alle stadia van onderzoek betrekken? Hoe kunnen we stedelijk onderzoek zelf meer als een commoning proces zien?

Onder leiding van: Eelco van Wijk.

Steeds meer dataplatforms worden vanuit zelfsturing opgezet en beheerd. Zijn deze platforms meer open en democratischer? En op welke manier zetten ondernemers en inwoners digitale middelen in voor de ondersteuning van commoning initiatieven?

Onder leiding van: Daphne Hagen, Martijn de Waal en Marije Poel.

Gepubliceerd door  Urban Management Beeld Mediamatic © Anisa Xhomaqi16 oktober 2018