Deze melding verbergen X

De HvA maakt op haar websites gebruik van cookies. Meer info

Home separator Toekomstkrant separator Wetenschap separator ‘Vijzelgracht moet opgehoogd’

‘Vijzelgracht moet opgehoogd’

AMSTERDAM – Om een waterramp als vorig jaar te voorkomen, moeten de gedempte grachten, waaronder Rokin en Vijzelgracht, worden opgehoogd.

Dat is één van de aanbevelingen uit het rapport Water uit 2020, dat de commissie-Leeghwater gisteren presenteerde. De commissie onder leiding van civiel ingenieur Boris Leeghwater heeft in opdracht van de gemeente onderzocht hoe een regenramp in de toekomst kan worden voorkomen. Bij het extreme noodweer dat vorig jaar november een week aanhield, kwamen drie mensen om en raakten er meer dan veertig gewond.

De belangrijkste risicogebieden in Amsterdam zijn de gedempte grachten. Die liggen lager dan hun omgeving, waardoor ze een soort afvoerputje zijn: regenwater dat niet weg kan, stroomt ernaartoe, met ondergelopen huizen als gevolg. Door verzakkingen bij de bouw van de Noord/Zuidlijn zijn de gedempte grachten nog lager komen te liggen, wat de situatie heeft verergerd.

Water na 2020 doet aanbevelingen om Amsterdam bestand te maken tegen een extreme neerslag van 250 millimeter per uur per hectare. Dat is bijna het dubbele van de beruchte regenval van vorig jaar.

Een belangrijke oorzaak van het probleem is dat de grachten indertijd zo goedkoop mogelijk gedempt zijn, waardoor het straatniveau te laag is. “Omdat het budget klein was, is toen half werk geleverd. Dat moet nu worden opgelost,” aldus civiel ingenieur Jeroen Klück.

Naast het verhogen van de gedempte grachten moet de opvangcapaciteit van de riolering rond de risicogebieden meer dan verdubbeld worden.

De kosten van deze operatie, inclusief de kosten die gemaakt moeten worden om de woningen aan te passen aan hun verhoogde omgeving, zullen zeker een miljard gulden zijn.

VVD-wethouder Bas van ’t Wout onderzoekt of hij dat geld, of een deel ervan, kan verhalen op de aannemers van de Noord/Zuidlijn. “Het kan niet anders dan dat de verzakking ter hoogte van de Vijzelgracht heeft bijgedragen aan de schade. En we kunnen niet hebben dat de metro weer een aantal dagen blank staat. Er moet daar een beter afvoersysteem komen. De gemeente gaat dit in elk geval niet betalen.”

Partij van Holland-Kamerlid Hans Neueskauf vindt dat alles op alles gezet moet worden om nieuwe gewonden en doden te voorkomen. “Dit is geen Zambia of Thailand. Hier wonen alleen maar nette mensen. Hier gaan geen mensen dood door rampen.”

Van een verslaggever