Deze melding verbergen X

De HvA maakt op haar websites gebruik van cookies. Meer info

Home separator Toekomstkrant separator Wetenschap separator Centrum voor hypermobiliteit

Centrum voor hypermobiliteit

UTRECHT – Mensen met hypermobiliteit (overstrekbare gewrichten) kunnen vanaf februari terecht in Utrecht, bij het eerste behandelcentrum in Nederland.

Lange tijd werd gedacht dat hypermobielen gezegend waren met een lenig lichaam, maar er zit een keerzijde aan die soepelheid. “Mensen met hypermobiliteit hebben vaak veel last van hun aandoening, zowel psychisch als lichamelijk,” zegt onderzoeker Mark Scheper. Patiënten hebben pijn en meer kans op blessures.

In het behandelcentrum in Utrecht is vanuit verschillende disciplines aandacht voor de specifieke klachten van de patiënt. “Tien jaar geleden deed men maar wat. De één pleitte voor krachttraining, de ander voor evenwichtsoefeningen. Er was te weinig bekend over hypermobiliteit om concrete behandelmethoden toe te passen,” aldus Scheper.

Hoeveel mensen aan hypermobiliteit lijden, is niet bekend. Volgens Scheper werden mensen vroeger door gebrek aan kennis al gauw bestempeld als hypermobiel.

“Een kwart van alle kinderen in Nederland is bijzonder lenig, maar zij krijgen lang niet allemaal het syndroom. Kinderen met symptomen van hypermobiliteit kunnen in het centrum preventief worden behandeld, zodat zij op latere leeftijd minder last van hun gewrichten hebben.”

Volgens Scheper is hypermobiliteit niet te genezen, maar kan de kwaliteit van leven van de patiënt door de juiste behandeling verbeteren. “De één zal een polskorset nodig hebben, de ander een verhoogde hak voor zijn voet of juist of een halskraag.”


Van een verslaggever