Deze melding verbergen X

De HvA maakt op haar websites gebruik van cookies. Meer info

Home separator Toekomstkrant separator Nieuws separator Pil van Drion komt niet door senaat

Pil van Drion komt niet door senaat

STERVENSHULP Partij van Holland en CDA wijzen wetsvoorstel af

AMSTERDAM – De Eerste Kamer zal het wetsvoorstel verwerpen waarmee de pil van Drion wordt gelegaliseerd.

De senaatsfracties van de Partij van Holland en van het CDA hebben gisteren gezegd bij de stemming na het kerstreces tegen te zullen stemmen.De partijen hebben in de Eerste Kamer nog een meerderheid, in tegenstelling tot in de Tweede Kamer.

Het moeizaam tot stand gekomen voorstel van de progressief-liberale coalitie van VVD, Progressieve Democraten en GroenLinks is daarmee van tafel. Premier Robbert Dijkgraaf liet weten teleurgesteld te zijn.

De Partij van Holland liet de laatste maanden geen mogelijkheid onbenut de pil af te schilderen als een manier om van de wekelijkse bezoekjes aan oma af te komen. In spotjes werd de pil weggezet als goedkope manier om te bezuinigen op de enorme zorgkosten.

Albert Stokking van de PvH: “Wij geloven niet dat het iets oplost als mensen een eind aan hun leven kunnen maken omdat familie en samenleving daarom vragen.” Cor Gilden van stichting Pro Vrijwillige Levensbeëindiging is boos: “De Partij van Holland heeft een karikatuur van de pil gemaakt. Al tien jaar strijden we voor legalisatie van stervenshulp aan ouderen die hun leven voltooid achten. Natuurlijk moet dat op uitdrukkelijk verzoek en zorgvuldig gebeuren.”

Op het Binnenhof kwamen ouderen bijeen die, zoals een vrouw het verwoordde, ‘naar de pil snakken’. Enkelen vertrokken na de verklaring van PvH en CDA huilend.

Het CDA is tevreden dat de knoop is doorgehakt. “Dat mensen zich in een Drionkliniek op humane wijze van het leven kunnen beroven, is mij een gruwel,” aldus senator Hein van Kalken. “De afgelopen jaren is in de gezondheidszorg en hulp aan senioren zo veel gedaan om het leven prettig te houden, dat ik de discussie rond de pil van Drion achterhaald vind.”

Van onze politieke redactie