Deze melding verbergen X

Home separator Toekomstkrant separator Nieuws separator Met empen fraude verbannen

Met empen fraude verbannen

Empen, met een elektromagnetische puls (EMP) elektronica tijdelijk uitschakelen, is het nieuwste wapen van hogescholen en universiteiten om tentamenfraude tegen te gaan. Het is ook verkozen tot het Woord van het Jaar. Taalexpert en docent Joke Morshuis legt uit.

Een terechte winnaar? “Ik heb mijn bedenkingen, want in feite gaat het hier over iets negatiefs. Het zou mooier zijn als het Woord van het Jaar over iets positiefs gaat in plaats van over wantrouwen.”

Maar dat wantrouwen is terecht, toch? “Ja. We hebben al goede ervaringen met de e-viper, een systeem dat documenten scant en ze controleert op plagiaat. Dat leverde zo veel op dat studenten bij hun scripties nauwelijks meer plagiëren. Vipen en empen moeten samen fraude uitbannen.”

Maar is empen niet een beetje rigoureus? “Nee hoor. Het gaat lekker snel en we blijven van de studenten af.”

Van de studenten afblijven? Dus fouilleren is geen optie? “Absoluut niet. We kennen onze grenzen. We hebben ook een irisscan overwogen waarmee we kunnen controleren of studenten een lens dragen waarmee ze bijvoorbeeld tentamenvragen kunnen opvragen uit illegale databases. Dat was echter veel ingewikkelder en duurder. Een irisscan duurt ook veel langer.”

Hoe reageren studenten op de EMP-poortjes? “De eerste keer kregen we veel klachten vanwege de lange rij. Er waren nog maar twee poortjes, dus het duurde lang voordat alle studenten in de tentamenhal waren. Nu hebben we ervoor gezorgd dat er meerdere ingangen met poortjes zijn.”

Gaan studenten niet gewoon nieuwe dingen verzinnen? “We horen geruchten over een nieuwe manier van voorbereiding op tentamens.”

En die is? “Teksten lezen en erover praten. Studeren dus.”

EVELIEN VAN BAEKEL