Deze melding verbergen X

De HvA maakt op haar websites gebruik van cookies. Meer info

Home separator Toekomstkrant separator Sport separator Hockey krijgt een grotere bal

Hockey krijgt een grotere bal

Internationale Hockey Federatie Na blauwe velden nieuw wapen ingezet om videoregistratie te verbeteren

AMSTERDAM – De wedstrijdbal bij hockey wordt met ingang van het volgende seizoen een slag groter. Om de videoregistratie van hockeytoernooien te verbeteren krijgt de bal een omtrek van 25 centimeter.

De grotere bal is op televisie beter te zien en moet belangrijke hockeywedstrijden aantrekkelijker maken voor tv-kijkers, zei Leandro Negre, scheidend voorzitter van de Internationale Hockey Federatie gisteravond tijdens een persconferentie in Florence. Om die reden werden kunstgrasvelden eerder al blauw gemaakt.

Sportzenders als Viva, Sporza, Eurosport en natuurlijk HockeyLive vechten om de uitzendrechten van hockeywedstrijden in de eredivisie. De Publieke Media Organisatie blijft echter de komende jaren de belangrijkste internationale toernooien verslaan.

Het uitgekiende staaltje sportbranding van grote, met name Russische en Chinese investeerders heeft zijn vruchten afgeworpen. Vergeleken met tien jaar geleden beoefenen veel meer jongeren de sport. Diverse clubs in Nederland kunnen de toestroom amper aan. Sommigen hebben zelfs een ledenstop moeten instellen. De laatste jaren zijn tientallen nieuwe velden aangelegd. De terugkerende rage van hockeyplaatjes bij supermarkten van Jumbo is ook niet meer weg te denken.

In tegenstelling tot voetbal komt hockey zelden negatief in het nieuws, met uitzondering van de zogenoemde stickhooligans uit Arnhem, die vorig jaar bij wedstrijden tussen HCM (Arnhem) en NMHC (Nijmegen) voor onrust zorgden.

Volgens Eric Koning, adviseur van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond, was dat een uitzondering. “Het zijn vooral hoogopgeleiden die hockeyen. Verenigingen worden professioneel aangestuurd door mensen uit het bedrijfsleven. Dan heb je het over bestuurders met kennis van zaken. De financiële zaken zijn daarmee over het algemeen goed op orde. De penningmeester houdt geld over om professionele trainers aan te stellen en dat brengt het spelniveau omhoog.”

De Nederlandse hoofdklasse bij zowel de mannen als de vrouwen is nog steeds ’s werelds sterkste competitie. Koning hoopt dat het NOC*NSF en de gemeenten blijven investeren in sporten, waaronder hockey, zodat Nederland tijdens de Olympische Spelen in 2028 in Amsterdam weer een rol van betekenis kan spelen.

Sinds 2016 speelt het populaire Hockey Amsterdam in het vernieuwde Wagener Stadion in het Amsterdamse Bos. Het stadion heeft nu een capaciteit van tienduizend bezoekers, maar tijdens de Olympisch Spelen zal het zijn voorzien van een extra ring. Dan is er plaats voor ruim twintigduizend toeschouwers.

In navolging van de Amsterdammers hebben clubs als Bloemendaal, Laren en Den Bosch vanaf volgend jaar ook de beschikking over een nieuw stadion.

En dan is er nu de aanpassing van de bal, om wedstrijden nog beter via videoregistratie te kunnen volgen. Volgens federatievoorzitter Negre hebben tests gezorgd voor een optimale bal beheersing: spelers merken amper het verschil tussen een normale hockeybal en de nieuwe ‘mediabal’ met een omtrek van 25 centimer.

Een gewone hockeybal heeft een omvang van tussen de 22 en 23 centimeter. De kijker merkt wel verschil. “Het spel is beter te volgen,” zegt Humberto Tan, presentator bij HockeyLive. “We hebben moeten wennen aan de blauwe velden, maar inmiddels is dat ook ingeburgerd. Voetbal heeft wat mij betreft eerlijk gezegd de glans verloren. Hockey is verfijnder, scherper. Ik kijk uit naar het einde van de winterstop.”

Van onze sportredactie