Deze melding verbergen X

De HvA maakt op haar websites gebruik van cookies. Meer info

Home separator Toekomstkrant separator Economie separator Digital assistant drukt mobiel uit de markt

Digital assistant drukt mobiel uit de markt

Het openingsscherm van een DA, waarmee de gebruiker onder andere huishoudelijke apparaten kan aansturen.

AMSTERDAM – Nokia, Apple en Blackberry hebben aangekondigd geen software-updates meer te ontwikkelen voor hun smartphones.

De bedrijven zien door de overweldigende opmars van de digital assistant (DA) geen toekomst meer voor de smartphone.

De verkoop van mobiele telefoons en smartphones daalt gestaag sinds de introductie van de digital assistant in 2014. De daling was het afgelopen jaar wereldwijd zelfs vijftien procent.

Op het jaarlijkse E-Society Event in de RAI presenteren komende week een aantal fabrikanten hun nieuwste DA’s. Door de verbeterde spraakherkenning in de derde generatie DA’s is onder andere het maken van afspraken, het sturen van berichten en het aansturen van huishoudelijke apparaten op afstand nog gemakkelijker geworden.

Bij de oudere modellen moesten nog duidelijke commando’s worden gegeven, maar de nieuwste DA’s hebben aan een half woord genoeg.

Enite, het grootste niet-commerciële sociale platform voor en door consumenten, presenteert in de RAI zijn nieuwste DA-applicatie. Die dicht alle beveiligingslekken, waardoor consumenten niet meer hoeven te vrezen dat bedrijven hun gegevens voor commerciële doeleinden gebruiken.

Een andere nieuwe applicatie voor de digital assistant is Mobile-X, waarmee gebruikers onder andere de snelste of energiezuinigste route kunnen plannen, vooraf een parkeerplaats kunnen reserveren en de auto op afstand kunnen starten en verwarmen.

Mobile-X is ook een black box en inbraakalarm: alle rit- en voertuiginformatie van de aangemelde auto wordt in de digital assistant opgeslagen. Mobile-X communiceert met de systemen van de meeste typen elektrische auto’s.

JURRIAAN GORTER
JESSE WELTEVREDEN