Deze melding verbergen X

De HvA maakt op haar websites gebruik van cookies. Meer info

Home separator Toekomstkrant separator Buitenland separator Column Derk Sauers – Mockba

Column Derk Sauers – Mockba

Onvrede

De laatste jaren is het pet met de befaamde Russische winter, maar dit jaar spant de kroon. Een miezerig regentje en temperaturen van plus zes! Het lijkt wel Holland.

Wel lekker weer om te demonstreren. De nationalisten zijn gek geworden. Ze willen alle buitenlanders het land uitgooien, zelfs brave burgers als ik die al een eeuwigheid in Rusland wonen. President Alexei Navalny gaat dat vanmiddag in zijn traditionele oudejaarstoespraak melden. Wat zijn we toch naïef geweest.

Ik verlang stiekem naar Poetin. Oké, het is natuurlijk geheel terecht dat-ie nu in de cel zit. Dat proces was trouwens een spektakelstuk! Live op tv kwamen al die oligarchen ineens getuigen hoeveel miljoenen ze hem hadden toegestopt. Lekkere vrienden.

Maar met Poetin wist je tenminste waar je aan toe was. En hij hield het altijd zo sluimerende nationalisme en antisemitisme in de hand.

We hadden het natuurlijk kunnen weten met die Navalny – nee, we hadden het móeten weten. Stond hij jaren geleden niet met bruinhemden die de Hitlergroet brachten op de barricaden? Daar sloten wij, althans ik, toen de ogen voor. We waren maar al te blij dat Poetin eindelijk werd weggejaagd.

De presidentsverkiezingen van 2012 heeft Poetin nog gewonnen, maar de glans was eraf. De vervalste president heette hij op internet. Dat moet je Navalny nageven: hij mobiliseerde de onvrede. De demonstraties werden steeds groter, de roep om verandering steeds luider. Het had ook in een orgie van geweld kunnen eindigen, maar de KGB koos eieren voor haar geld.

Waarom een systeem opofferen als een pion voldoende is, dachten ze in het KGB-hoofdkantoor. Laat Alexei Navalny – net zo’n populist als Jeltsin destijds – maar even zijn gang gaan. In heel Europa zijn nationalistische regimes aan de macht, waarom dan hier niet?

De geest is uit de fles. Ik wil nog geloven dat Navalny het ook te ver vindt gaan dat er werkkampen zijn geopend waar Oezbeken, Tajieken en andere ‘zwarten’ worden opgesloten. Om over het steeds openlijkere antisemitisme maar te zwijgen.

Het Rusland voor de Russen klinkt zo luid, dat ik bang ben dat we binnenkort ons boeltje moeten pakken. Ons wacht het Nederland voor de Nederlanders.

DERK SAUERS