Deze melding verbergen X

De HvA maakt op haar websites gebruik van cookies. Meer info

Home separator Toekomstkrant separator Buitenland separator Bende ID-kapers uit India vast

Bende ID-kapers uit India vast

AMSTERDAM – In de Indiase stad Bombay heeft de politie vannacht een bende van dertig ID-kapers opgepakt.

De politie deed invallen in verschillende wijken en hoopt hiermee de golf aan ID-kapingen te stoppen die het land al bijna een jaar teistert. In India zijn het afgelopen jaar duizenden mensen slachtoffer geworden van deze nieuwe vorm van criminaliteit.

Wie een mobiele telefoon en een bankpas in zijn zak heeft kan al zonder dat hij het in de gaten heeft ‘gekaapt’ worden. De criminelen kunnen op straat eenvoudig met een apparaatje persoonlijke data van passanten onderscheppen. Het gebeurt overal ter wereld, maar in India verhoudingsgewijs het meest.

ID-kapers willen grote groepen mensen laten beleggen in corrupte fondsen zonder dat ze er erg in hebben. Ook zijn gevallen gemeld waarbij nietsvermoedende mensen aandelen aangeschaft bleken te hebben. Een onschuldiger vorm van ID-kaping, waarbij webwinkels worden leeggehaald met andermans gegevens, komt ook voor. Het slachtoffer kan vaak moeilijk aantonen dat hij niet degene is geweest die op ‘akkoord’ heeft gedrukt bij transacties.

“Het is heel sluw,” zegt een woordvoerder van ING, dat door Interpol betrokken is bij het onderzoek naar ID-kaping. “Vroeger hadden cyberdieven veel meer gegevens nodig om dit soort dingen te kunnen doen. Maar doordat mensen gewend zijn geraakt om spam te onderscheppen, doen ze het nu op deze manier.”

Mediasocioloog Theo Ploeg is één van de 52 Nederlandse slachtoffers van ID-kaping. Drie weken had hij geen controle over zijn bankzaken, boodschappenservice en vakantieboekingen.

“Het gaat heel ver. Iemand kan gewoon ineens met jouw gegevens en met jouw geld een reis boeken en op jouw naam vliegen. Dat gaat zo geavanceerd: de data van een paspoort worden overgeheveld naar een ander identiteitsbewijs. Op zijn paspoort staat in letters Jan Jansen, maar op de strip staat dat hij Theo Ploeg is.”

Wanneer de cybercrimineel op de plaats van bestemming is, wordt de identiteit letterlijk weer gedumpt. Ploeg: “Alles moest ik opnieuw aanvragen. Bij de gemeente snapten ze er niets van. Mijn burgerservicenummer was met me aan de haal gegaan.”

In enkele gevallen wordt niet alleen de identiteit van iemand gekaapt, maar krijgt diegene er ook tijdelijk de identiteit van een ander voor terug. “Dat is je reinste vandalisme,” stelt staatssecretaris van Justitie Naïma Benzakour. “Je blijkt ineens een snackbarhouder met een schuld van vier ton ‘te zijn’. Het kan gelukkig meestal snel worden rechtgezet, maar het is bizar dat dit bestaat. Het is uiterst geavanceerde diefstal. Digitale orgaanhandel, daar kun je het nog het best mee vergelijken.”

De politie in India heeft geavanceerde middelen tot haar beschikking in de strijd tegen ID-kaping en instrueert korpsen over de hele wereld over de beste aanpak van deze nieuwe vorm van criminaliteit. “Tja, de kruimeldiefstallen en roofovervallen zijn sterk teruggedrongen. Dit is de nieuwe misdaad,” zegt Fred Roslamp van het Korps Landelijke Politiediensten.

Aangifte doen bij de politie als iemand er met je identiteit vandoor is gegaan, gaat nog niet soepel. Ploeg: “Dat heeft hilarische taferelen opgeleverd op het politiebureau. Want bij een elektronische aangifte hebben ze nog geen vinkje voor ‘ID-kaping’.”

Fijn vond Ploeg het allerminst, maar hij leerde er ook een les door. “Als we alle informatie aan elkaar koppelen, is dit kennelijk de keerzijde van de informatie- en databasecultuur.”

Van onze redactie buitenland