Deze melding verbergen X

De HvA maakt op haar websites gebruik van cookies. Meer info

Home separator Toekomstkrant separator Amsterdam separator Nieuwe eisen havenbedrijven

Nieuwe eisen havenbedrijven

Bouw olympisch dorp staat op losse schroeven

AMSTERDAM – De havenbedrijven in het Westelijk Havengebied hebben nieuwe voorwaarden gesteld aan een eventueel vertrek uit het gebied ten behoeve van de Olympische Spelen van 2028.

De havenbedrijven willen een aanzienlijk grotere vertrekpremie dan eerder was overeengekomen. In plaats van 150 miljoen gulden wordt nu een bedrag van 450 miljoen gulden verlangd. Het akkoord dat de gemeente in oktober, kort na de toewijzing van de Spelen aan Amsterdam, overeen was gekomen, is nu op losse schroeven komen te staan.

Volgens een woordvoerder van burgemeester Jeanine Hennis-Plasschaert kan de gemeente niet ingaan op de wens van de havenbedrijven omdat de gemeente eenvoudigweg daar het geld niet voor heeft.

Ook Peter van Damme, hoofd logistiek van het Nederlands Olympisch Comité, ziet geen ruimte voor een uitkoopsom van die omvang. “Het drie weken durende evenement kost vier miljard gulden. Die kosten zullen met directe opbrengsten ruimschoots worden goedgemaakt, maar dan moet de financiering van bijvoorbeeld de infrastructuur nog wel worden betaald.”

Volgens een woordvoerder van de havenbedrijven willen de bedrijven een grotere uitkoopsom omdat de kosten van bedrijfsverhuizing en de sociaal plannen voor personeel dat niet meegaat aanzienlijk hoger uitpakken dan eerder was geraamd.

Van een verslaggever