Voormetingen project PreSchool@ HealthyWeight afgerond

De eerste stappen naar een gezonde kinderopvang voor elke peuter

7 jul 2017 10:40 | Kenniscentrum Bewegen, Sport en Voeding

Het lectoraat Gewichtsmanagement startte ruim een jaar geleden in samenwerking met Kinderopvangorganisatie Impuls in Amsterdam Nieuw-West het project PreSchool@HealthyWeight.

Doel: binnen de voorscholen een gezonde leefstijl op de kaart zetten. Het project onderzoekt wat de pedagogisch medewerker nodig heeft om goede ondersteuning te bieden aan kinderen en hun ouders op het gebied van gezonde leefstijl. De insteek is om een gezonde (gewichts)ontwikkeling van kinderen met diverse achtergronden te bevorderen.

PreSchool@HealthyWeight is een interventiestudie met voor- en nametingen waarbij voorschoollocaties o.b.v. toeval zijn ingedeeld in de interventie of controle groep. Het onderzoeksteam heeft onlangs alle voormetingen van PreSchool@HealthyWeight afgerond: maar liefst 115 pedagogisch medewerkers en 249 kinderen op 42 voorschoollocaties. Daarnaast startte het onderzoeksteam verschillende interventies binnen de organisatie (die voor een deel ook al zijn afgerond). Met trots kijkt het team terug op deze geweldige uitdaging en het mooie resultaat. Ondertussen gaan de metingen gestaag door, zodat begin 2018 de voor- en nametingen van de kinderen en pedagogisch medewerkers klaar zijn. Het onderzoeksteam werkt toe naar een competentieprofiel ‘gezonde leefstijl’ voor pedagogisch medewerkers in opleiding.