Interaction&Games Lab lanceert internationale versie Orpheus-app

Onderzoekslab is voorloper in het onderzoek naar virtual-reality ervaringen en ontvangt RAAK-financiering

31 mrt 2016 13:08 | Kenniscentrum Digitale Media en Creatieve Industrie (CREATE-IT)

Virtual reality biedt nieuwe mogelijkheden voor games- en mediaproducties, maar welke dit zijn is nog onontgonnen gebied. Het Interaction & Games Lab gaat dit onderzoeken in het onderzoekprogramma ‘Storytelling voor 360-graden media’, waarvoor het succesvol RAAK-financiering aanvroeg. Eerder creëerde het lab onder andere een virtual reality-ervaring voor de AVROTROS-serie Project Orpheus, waarvan nu een internationale versie beschikbaar is.

Mirjam Vosmeer, labcoördinator van het Interaction & Games Lab: “In samenwerking met de Nederlandse Filmacademie doen wij sinds 2014 onderzoek naar interactieve cinema en virtual-reality ervaringen, en we hebben al veel kennis opgebouwd op dit gebied. Door deze kennis te delen met bijvoorbeeld AVROTROS zoals we bij Project Orpheus hebben gedaan, laten wij mediaproducenten zien welke innovaties er zijn op film- en televisiegebied. De RAAK-financiering stelt ons in staat om de grenzen van storytelling voor virtual reality op te blijven zoeken en deze kennis te delen met de creatieve industrie.”

Internationale versie Project Orpheus

Vandaag lanceert het Interaction & Games Lab de internationale versie van de virtuele Project Orpheus-ervaring, met een nieuw scenario. Vosmeer: “De internationale versie gaan we gebruiken om verder te experimenteren met het vertellen van een verhaal in een 360-graden omgeving. Door onze samenwerking met AVROTROS hebben we prachtig beeldmateriaal kunnen produceren om verder te onderzoeken hoe je dit kunt doen. Dit is zeer waardevol voor ons onderzoek.”

Eric van Stade, algemeen directeur AVROTROS, vult aan: “Deze samenwerking past perfect bij de ambitie van AVROTROS om een verbindende rol te spelen tussen mens en techniek. Wij willen de verhalen vertellen van innovaties die in de maak zijn, maar ook een verbindende rol spelen tussen bedrijfsleven, onderwijsinstellingen, overheid en jonge creatieven.”

Naast AVROTROS zijn ook WeMakeVR, MediaLAB Amsterdam en Amp.Amsterdam bij het project betrokken. De internationale versie van de Project Orpheus-app is te bekijken in de WeShareVR-app voor iOS en Android.

Amsterdam Creative Industries Network

Het Interaction & Games Lab is een van de labs van het Amsterdam Creative Industries Network: het landelijke talent-, kennis- en businessnetwerk voor de creatieve industrie en ICT-sector. Directeur Matthijs ten Berge vertelt wat de labs doen: “Onze labs zijn kruispunten waar jonge innovators en onderzoekers samenwerken met bedrijven en organisaties. Zo maken we innovatieve, gebruikersgerichte toepassingen en diensten voor de digitale samenleving mogelijk.”

Bezoek de website  amsterdamcreativeindustries.com voor meer informatie en samenwerkingsmogelijkheden.