Movies that Matter Filmmaand première: Minding the Gap

Deze week de gerenomeerde documentaire Minding the Gap

Evenement

Deze week tijdens de Movies that Matter Filmmaand: Minding the Gap. Deze documentaire heeft vele prijzen gewonnen en is nu zelfs genomineerd voor een Oscar! De documentaire speelt zich af in Rockford, Illinois, in het hart van de Amerikaanse Rust Belt. Wie hier opgroeit, kijkt uit op werkeloosheid en armoede, maar drie middelbare schoolvrienden vinden een uitlaatklep in het skateboarden. Een van hen, Bing Liu, filmt al hun avonturen. Maar hij legt ook vast hoe ze abrupt de volwassenheid in worden gekatapulteerd, inclusief rotbaantjes, baby's en bedenken wat het nou eigenlijk betekent om een man te zijn. Jaren later keert hij terug naar zijn geboorteplaats om te zien wat er van zijn vrienden is geworden.

Donderdag 28 februari, 16:30 - 18:10 Floor Zaal, FLOOR-zaal Wibauthuis

Movies that Matter

Samen met Movies that Matter presenteren we de meest spraakmakende documentaires van het afgelopen jaar. De filmmaand Movies that Matter heeft als doel om doormiddel van film onverschilligheid te bestrijden en mensenrechten onder de aandacht te brengen.

Minding the Gap

Rockford, Illinois ligt in het hart van de Amerikaanse Rust Belt. Wie hier opgroeit, kijkt uit op werkeloosheid en armoede, maar drie middelbare schoolvrienden vinden een uitlaatklep in het skateboarden. Een van hen, Bing Liu, filmt al hun avonturen. Maar hij legt ook vast hoe ze abrupt de volwassenheid in worden gekatapulteerd, inclusief rotbaantjes, baby's en bedenken wat het nou eigenlijk betekent om een man te zijn. Jaren later keert hij terug naar zijn geboorteplaats om te zien wat er van zijn vrienden is geworden.

De regisseur breekt zo'n beetje alle wetten van het documentairefilmen. Hij speelt in zijn eigen film en spreekt soms recht in de camera. Minding the Gap wordt op een zeker moment zelfs onvervalste therapie: de maker verwerkt de mishandeling door zijn vader en waarschuwt vriend Zack dat hij terecht dreigt te komen in diezelfde vicieuze cirkel van alcoholisme en geweld. Maar Liu komt er glansrijk mee weg. Alles aan deze film is namelijk authentiek en hij schetst daarmee een actueel beeld van een generatie Amerikanen die vergeten dreigt te worden. (Bron: Idfa)

Regie: Bing Liu

Duur: 93 minuten

Programma Filmmaand:

7 februari: The Cleaners (2018). Regie: Hans Block, Moritz Riesewieck. Duur: 88 min

14 februari: Thank you for the Rain (2017). Regie: Julia Dahr. Duur: 87 min

28 februari: Minding the Gap (2018). Regie: Bing Liu. Duur: 99 min

7 maart: Generation Wealth (2018). Regie: Lauren Greenfield. Duur: 105min

Gratis drankje bij de Ysbreeker

Als extraatje kun je na de film naar de Ysbreeker. Bij aanvang van de film krijg je van ons een coupon die je kunt meenemen naar de Ysbreeker. Daar krijg je dan bij een drankje het tweede drankje gratis van FLOOR.

Kom ook!

Zoals alle evenementen bij FLOOR is ook dit event gratis. Meld je aan en weet zeker dat je een plekje hebt!

Gepubliceerd door  FLOOR Movies that Matter19 februari 2019