Hogeschool van Amsterdam

College Café: Auto's of Barbies

Hoe genderneutraal ben jij?

Evenement

Meisjes spelen met Barbies en jongens met auto's. Heel normaal... Of toch niet? Wat is de invloed van opvoeding en media op onze beeldvorming?

Auto's of Barbies

CollegeCafé: Auto's of Barbies

Openbaar college over genderneutraliteit

Dinsdag 16 mei,  16:30- 19:00 uur,  Kohnstammzaal

Het collegecafé Auto’s of Barbies, is een initiatief van de studenten Toegepaste Psychologie en Culturele & Maatschappelijke Vorming. Zij nemen deel aan het excellentie programma ‘Collegecafé Faculteit Maatschappij & Recht’ en werken samen met Floor om een inspirerende middag voor studenten en sociale professionals te organiseren. 

‘’Both men and women should feel free to be sensitive. Both men and women should feel free to be strong…it is time that we all perceive gender on a spectrum, not as two opposing sets of ideas.’’ – Emma Watson

Dagelijks worden we geconfronteerd met ongeschreven gedragsregels over wat ‘mannelijk’ of ‘vrouwelijk’ is. Jongens leren al in hun kinderjaren dat spelen met een voetbal en autootjes stoer is. Wie kent de stereotyperende mannelijke rollen in boeken en media niet? Jongens/mannen krijgen de rol van held, redder in nood, een belangrijke directeur of zelfs de president van de Verenigde staten.
Meisjes leren dat spelen met roze barbies bij ze hoort. Zij krijgen de rol van hulpbehoevende, prinses, of bijrollen die enkel ondersteunend zijn en op de achtergrond liggen. In hoeverre hebben deze beelden invloed op ons gedrag? In hoeverre zijn deze beelden schadelijk voor ons zelfbeeld?

Tijdens deze middag gaan we op zoek naar wat opvoeding en media voor effect hebben op maatschappelijk niveau tussen mannen en vrouwen. Hebben deze impliciete denkbeelden invloed op hoe we met elkaar omgaan? Hoe werkt deze beeldvorming door op de arbeidsmarkt? En wat kunnen we morgen al doen om gendergelijkheid te bevorderen?
Door middel van twee inspirerende keynote-speakers wordt er op een interactieve wijze meer kennis gedeeld over dit vraagstuk en bijgedragen aan bewustwording en handelingsmogelijkheden voor studenten en sociale professionals.

Moderator:            Luuk Heezen

Luuk Heezen (1985) is journalist en programmamaker. Hij werkte eerder bij Folia en op diverse redacties bij BNN, maakt nu radio voor diverse programma's van de VPRO op NPO Radio 1 en voor zijn podcast Kunst is Lang, en presenteert vaak culturele en maatschappelijke debatten.  

Minchenu Maduro

Minchenu Maduro

Keynote Speaker:   Minchenu Maduro

Minchenu Maduro (1979) is een sprankelende Storyteller die haar publiek op een verrassende manier meeneemt in haar wereld van verhalen. Als leraar Pedagogiek en dramadocent heeft ze zulke mooie, leerzame en grappige situaties meegemaakt dat het een lust is om naar al deze ervaringen te luisteren. Ze is ook bekend van het succesvolle npo programma het geheime leven van 4-jarigen.

Minchenu heeft vele talenten en misschien wel de belangrijkste daarvan is de kunst van het contact maken. Ze maakt op haar eigen authentieke ‘Minchenu’ manier contact met het publiek. Het gevolg daarvan is dat ze een goede en open sfeer weet neer te zetten.

Gastspreker:

  • Jonathan Smits, Docent Pedagogiek aan de HvA.

Jonathan Smits (1983) is onderwijskundige en werkt sinds 2012 als docent voor de opleiding Pedagogiek van de Faculteit Onderwijs en Opvoeding. Daar heeft hij zich ontwikkeld tot onderwijspedagoog, met specifieke belangstelling voor de subtiele kenmerken van de onderwijsleeromgeving in relatie tot motivatie, betrokkenheid en creativiteit van leerlingen en studenten.

Tijdens het collegecafé Auto's of Barbies verzorgt Jonathan een interactieve en virtuele tour langs het verborgen leerplan in het onderwijs rondom gender socialisatie.

  • Saskia Stoker, Docent Onderzoeker HvA.

Drs. Saskia Stoker studeerde in 2012 af op een onderzoek naar de ontwikkeling van gender en seksualiteit in de hedendaagse maatschappij. Sindsdien werkt ze als docent-onderzoeker aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze is een socioloog en expert op het gebied van gender in marketing, en geeft workshops over 'de dynamiek van gender en seksualiteit' aan de Volksuniversiteit van Amsterdam. Naast haar werk als docent is ze als onderzoeker geaffilieerd aan het lectoraat online ondernemen aan de Hogeschool van Amsterdam en bezig met een promotievoorstel over de effecten van gender socialisatie in webwinkels.

Entertainment:

  •             DJ Hope
  •             Storyteller Vincent Pont (student CMV)

Programma

  • Thema 1: Opvoeding
  • Thema 2: Opvoeding kindbeelden en onderwijs
  • Thema 3: Beeldvorming rol media

16:30 uur: Inloop

17:00 uur: Start programma

17:15 uur: Minchenu Maduro, Key-note speaker

17:40 uur: Jonathan Smits, Docent Pedagogiek aan de HvA.

18:00 uur: Saskia Stoker, Docent Onderzoeker HvA.

18:20 uur: afronding en conclusies

18:35 uur: Borrel

KOM JE OOK?

Zoals alle evenementen bij FLOOR is ook het CollegeCafé gratis. Schrijf je alvast in en weet zeker dat je een plaatsje hebt!

Gepubliceerd door  FLOOR 15 mei 2017