Integration Express

Project

Het netwerk Integration Express bestaat uit hulpverleningsorganisaties, creatievelingen en sociaal ondernemers die zich inzetten voor een betere toekomst voor vluchtelingen in Nederland. Het netwerk verzamelt initiatieven die in Nederland zijn gestart rondom structurele vluchtelingen hulpverlening. Op dinsdag 17 mei vond op Fabcity de eerste netwerkbijeenkomst plaats. De Integration Express is opgericht door twee studenten van de HvA en een student van HKU in het kader van hun afstudeeronderzoek.

Samenwerking broodnodig

De doel van de eerste netwerkbijeenkomst was om helderheid te scheppen in de potentie van samenwerkingen tussen initiatieven, om hiermee impact voor de doelgroep te vergroten. Aanwezige partijen waren onder andere: Students That Matter van UAF en HvA, The Publisher, een creatief platform door vluchtelingen, The Refugee Company, die nieuwkomers helpt om dichter bij werk te komen, en New-Bees, een initiatief dat vluchtelingen aan het werk helpt met stages bij lokale bedrijven.

Er is uit de bijeenkomst duidelijk geworden dat samenwerking op meerdere vlakken gewenst, en broodnodig is. Onder meer om gemakkelijker in contact te komen met de nieuwkomers, en om kennis en ervaring op het gebied van behoeften en vormen van hulpverlening te kunnen delen. Er is aangegeven dat velen van deze organisaties ook geen overzicht hebben wat er al wordt gedaan en zo ja door wie dan.

Communicatie via data-visualisatie

Verder hebben we nagedacht en gewerkt aan vormen van data-visualisatie. Hoe maak je dit ecosysteem van initiatieven beter toegankelijk voor vluchtelingen, vrijwilligers en organisaties onderling. Hoe komen vluchtelingen überhaupt bij initiatieven terecht, en hoe kan dit contact beter en makkelijker worden gemaakt? Een belangrijk element is de schakeling van online en offline. Een plek voor organisaties om nieuwkomers te ontmoeten, en de informatie fysiek beschikbaar te stellen, in combinatie met een online (website) data visualisatie van dit ecosysteem. Momenteel is er geen centrale plaats waar deze informatie beschikbaar is en ook toegankelijk is voor mensen die weinig engels spreken, en bijvoorbeeld helemaal geen beeld hebben waar men naar toe kan voor specifieke hulp en vragen.

Initiatieven gezocht

Voor deze visualisatie zijn we opzoek naar alle initiatieven die in Nederland zijn gestart rondom structurele vluchtelingen hulpverlening. Heeft u contact met organisaties en moet deze zeker in de inventarisatie beschikbaar worden gesteld? Laat het ons weten via integrationexpress2016@gmail.com.

Contact

De Integration Express is een samenwerking tussen de Hogeschool van de Kunsten Utrecht, de Hogeschool van Amsterdam en het dus.collectief. Wilt u op de hoogte blijven van dit initiatief? Stuur een mail naar integrationexpress2016@gmail.com.

  • Noa Bar-Ephraim, bachelorstudent Culturele en Maatschappelijke Vorming (HvA)
  • Kimberley van Aarst, bachelorstudent Culturele en Maatschappelijke Vorming (HvA)
  • Nanne Brouwer, masterstudent Cross Creativity (HKU)

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 23 juni 2016

Project Info

Startdatum 26 mei 2016

Contact

Nanne Brouwer (HKU)
Noa Bar-Ephraim (HvA)
Kimberley van Aarst (HvA)