Deze melding verbergen X

De HvA maakt op haar websites gebruik van cookies. Meer info

Uitschrijven

Uitschrijven

Uitschrijven

Ben je afgestudeerd of wil je je opleiding beëindigen? Doorloop dan het onderstaande stappenplan.

plus

Stappenplan uitschrijven

1. Schrijf je uit via Studielink

 1. Ga naar Studielink en log in met je DigiD. Controleer je adres, telefoonnummer en e-mailadres en wijzig deze indien nodig.
  • Schrijf je je uit in de maanden september tot en met mei?
   Selecteer op je homepage ‘Mijn Opleidingen’ en selecteer vervolgens je studie. Op de volgende pagina selecteer je onder ‘mogelijke acties’ bij je inschrijving voor dit studiejaar ‘Verzoek tot Uitschrijving’. Doorloop het stappenplan en bevestig je uitschrijfverzoek. Mogelijk heb je recht op restitutie van collegegeld.
   Afgestudeerd? Je uitschrijving wordt voltooid zodra je diploma is vastgelegd in SIS.
  • Schrijf je je uit in de maanden juni tot en met augustus?
   Selecteer op je homepage ‘Mijn Opleidingen’ en selecteer vervolgens je studie. Op de volgende pagina selecteer je onder ‘mogelijke acties’ bij je inschrijving voor dit studiejaar ‘Ik wil niet herinschrijven’. Je wordt per 31 augustus uitgeschreven en hebt geen recht op restitutie van collegegeld.
   Afgestudeerd? Mocht je onverhoopt toch niet voor 1 september afstuderen behoudt je de optie ‘herinschrijven’ op Studielink.

2. Zet je studiefinanciering stop
Als je je uitschrijft en je ontvangt studiefinanciering, dan moet je deze stopzetten. Dit doe je via ‘Wijzigingen doorgeven’ op de website van DUO. Dit kan digitaal maar ook via een geprint formulier. Daarbij geef je de datum door waarop je wordt uitgeschreven bij de HvA.

Let op: je hebt alleen recht op studiefinanciering als je ingeschreven staat aan een universiteit of hogeschool. Voorbeeld: als je je per 1 januari uitschrijft, heb je tot en met december recht op studiefinanciering.

3. Zet je OV-kaart stop
Als je je studiefinanciering stopzet, moet je ook je OV-kaart stopzetten. Op de website van DUO lees je hoe je dat doet.

Deadline
Stopzetten doe je uiterlijk op de vijfde werkdag van de eerste maand waarin je geen recht meer hebt op studiefinanciering. Heb je je ingeschreven bij de HvA, heb je je OV-kaart al geactiveerd maar besluit je toch om niet te gaan studeren? Dan moet je de kaart stopzetten vóór de eerste dag van de maand dat je studiefinanciering zou ingaan. Doe je dit later, dan kun je een boete krijgen.

OV-kaart na stopzetten
De OV-kaart mag je na het stopzetten houden. Je kunt deze gebruiken als persoonlijke OV-chipkaart waarop je andere reisproducten en saldo kunt laden.

4. Stuur je collegekaart terug
Zodra je van de studentenadministratie per post bericht hebt ontvangen dat je verzoek tot uitschrijving is gehonoreerd, stuur je je collegekaart naar:

 • Hogeschool van Amsterdam
  t.a.v. Chipkaartbeheer
  Postbus 1025
  1000 BA Amsterdam


Heb je een BAS (Bindend Afwijzend Studieadvies)?

Indien je bezwaar maakt tegen het BAS volg je bovenstaand stappenplan om je herinschrijving te regelen. De herinschrijving kan pas worden voltooid als het BAS wordt ingetrokken; het is dus geen garantie dat je wordt heringeschreven. Indien je een BAS in Februari krijgt is deze informatie niet van toepassing.

plus

Restitutie collegegeld

In de loop van het collegejaar kun je je op elk gewenst moment uitschrijven via Studielink. Aan de hand van de gegevens uit Studielink wordt er berekend hoeveel collegegeld je moet betalen voor de periode dat je ingeschreven hebt gestaan.

De verwerking van je uitschrijving kan enkele weken duren. Indien er te veel afgeschreven is, krijg je het te veel betaalde bedrag teruggestort op het rekeningnummer waarvan het collegegeld eerder afgeschreven is. Wanneer we te weinig hebben afgeschreven, wordt het nog te betalen bedrag automatisch geïncasseerd. Je krijgt van ons een bewijs van uitschrijving.

Krijg ik collegegeld terug?

Situaties waarbij het mogelijk is om aanspraak te maken op restitutie van collegegeld:

Schrijf je je uit in de maanden september tot en met mei?

 • Studeer je af en heb je het wettelijk collegegeld of het instellingscollegegeld  betaald en je verzoek tot uitschrijving ingediend via Studielink? Dan krijg je mogelijk restitutie van het collegegeld over de maanden dat je niet meer bent ingeschreven.
 • Heb je je opleiding beëindigd? Dan heb je mogelijk recht op restitutie van collegegeld als je het wettelijk tarief betaald hebt. Je hebt geen recht op restitutie als je het instellingscollegegeld betaald hebt.

Schrijf je je uit in de maanden juni tot en met augustus?

 • Wanneer je je uitschrijft in de maanden  juni tot en met augustus heb je geen recht op restitutie van collegegeld.

1 Februari?

Let op: er gaan geruchten dat bij uitschrijving vóór 1 februari het gehele collegegeld wordt kwijtgescholden. Dit is niet waar: je betaalt bij de Hogeschool van Amsterdam voor de periode dat je ingeschreven hebt gestaan.

Het gerucht houdt verband met regels voor de prestatiebeurs. Raadpleeg hiervoor de website van DUO.

Ik maak bezwaar tegen de uitschrijfdatum

Indien je het niet eens bent met de uitschrijfdatum of uitschrijfwijze, dan kun je bezwaar indienen bij Juridische Zaken, via www.juridisch.hva.nl.