Hogeschool van Amsterdam

Communication and Multimedia Design Stagebureau

De opleiding Communication and Multimedia Design stelt ‘ontwerpen’ centraal in het onderwijsprogramma. Studenten worden opgeleid tot ontwerpers van digitale interactieve media producten en -diensten. Er is veel vraag naar (afgestudeerde) CMD-studenten. Niet alleen bij ontwerpbureaus, maar ook steeds vaker in andere branches, zoals bijvoorbeeld de gezondheidszorg, logistiek en de kunst- en cultuursector. Ook daar is behoefte aan jonge ontwerpers met verstand van digital interactive design. De studenten van de opleiding CMD lopen in het tweede (10 weken) en het afstudeerjaar (20 weken) stage.

Soorten stagiaires:

Brede ambachtslieden

De meeste van onze studenten ontwikkelen zich tijdens de opleiding in de breedte met een kleine specialisatie. Zij komen na de studie bijvoorbeeld bij full-service ontwerpbureaus als Info.nl of Fabrique in dienst. Maar ook bij bedrijven die hun digitale producen zelf ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld Booking.com, ING en Coolblue.

Specialisten

Sommige CMD studenten vinden tijdens hun opleiding die ene passie, om daar vervolgens supergoed in te worden. Die werken na hun studie bijvoorbeeld als Usability Expert bij Valsplat of als Developer bij Q42. Anderen weten alles van een bepaald domein - zo werken er studenten bij Squla aan ‘leuk online leren’ voor kinderen.

Digitale duizendpoten

Een kleine groep van onze afgestudeerden is goed in alle onderdelen. Die werken vaak in kleine ontwerpbureaus waar je alle specialisaties moet beheersen. Of in kleine bedrijven waar ze de digitale duizendpoot zijn. En dan zijn er nog onze absolute toppers die in alles uitblinken en écht overal terecht kunnen (onze unicorns).

Design researchers

Enkele afgestudeerden zijn werkzaam in het voortraject van het ontwerpproces. Bureau STBY doet bijvoorbeeld onderzoek naar 'digitale wensen van mensen', waar ontwerperbureaus vervolgens mee verder gaan. Bij Marktplaats is een CMD student als productmanager verantwoordelijk voor het tweedehands-auto deel van de site.

CMD-student inschakelen? Bekijk de mogelijkheden.

Het doel van de stages is dat de studenten hun verworven kennis, vaardigheden en houding in de praktijk kunnen brengen en deze kunnen toetsen. Tevens is de stageperiode een goed moment voor de studenten om zich verder te ontwikkelen in één of meer CMD beroepsrollen. 

Goede stagebedrijven zijn bij voorkeur organisaties met vijf of meer vaste medewerkers en actief in het CMD werkveld. Ook moeten onze studenten in deze organisaties zoveel mogelijk kunnen samenwerken met professionals uit hun toekomstige werkveld.
De CMD-student wordt begeleid door een bedrijfsbegeleider met een hbo/wo-achtergrond.

De studenten van onze studievereniging IAM CORE organiseren samen met de opleiding tweemaal per jaar de stagemarkt Stage Diving op de opleiding waar studenten en stagebedrijven elkaar ontmoeten. In een informele setting maken studenten en stagebedrijven via zogenoemde ‘speeddates’ met elkaar kennis. De stagevacature van het bedrijf is hierbij onderwerp van gesprek. 

CMD - internationaal
Gepubliceerd door  Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie 5 februari 2019