Hogeschool van Amsterdam

mw.  Dr. M. van der Schaaf (Marike) PhD

Bijzonder lector | Epidemioloog | Fysiotherapeut

Marike van der Schaaf is in 1991 als fysiotherapeut afgestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam. Daarna werkte ze als fysiotherapeut in de klinische en poliklinische revalidatie van ziekenhuis patiënten. Marike is sinds 1994 werkzaam in het Academisch Medisch Centrum (AMC), Universiteit van Amsterdam.

Ze voltooide in 2004 de opleiding tot klinisch epidemioloog aan de universitaire master opleiding Evidence Based Practice (cum laude) en promoveerde in 2009 op het onderwerp Functioneel Herstel van Intensive Care patiënten (Functional Recovery After Critical Illness) aan de Universiteit van Amsterdam. Sindsdien werkt zij als senioronderzoeker op de afdeling revalidatiegeneeskunde van het AMC. 

Met de combinatie van functies als lector bij de HvA Faculteit Gezondheid en onderzoeker bij de afdeling Revalidatiegeneeskunde in het AMC doet zij samen met zorgprofessionals, onderzoekers, docenten en studenten praktijkgericht onderzoek.

De ruim 40 artikelen die zij publiceerde in nationale en internationale peer-reviewed tijdschriften, de presentaties op internationale en nationale wetenschappelijke bijeenkomsten, en de betrokkenheid bij opleiding en nascholing van zorgprofessionals laten zien dat zij veel belang hecht aan de verspreiding van kennis en expertise.

Op 7 juni 2016 hield Marike van der Schaaf haar lectorale rede Zorg voor kwaliteit van overleving van ziekenhuispatiënten met een complexe hulpvraag. Het lectoraat ‘Revalidatie in de Acute Zorg’ onderzoekt de gevolgen van ziekte en ziekenhuisopname en ontwikkelt revalidatiebehandelingen om deze gevolgen zoveel mogelijk te voorkomen. Marike is zeer bevlogen de kwaliteit van leven van ex-IC-patiënten te verbeteren.

Marike maakt deel uit van de kerngroep van de   Stichting Family and patient Centered Intensive Care (FCIC). Binnen de FCIC zetten ervaringsdeskundigen, professionals en wetenschappers zich in om de impact van opname op een intensive care (IC) te beperken voor (ex)-IC-patiënten en hun naasten. Tevens zet de FCIC zich in om de gevolgen van een IC-opname onder de aandacht te brengen van professionals en beleidsmakers.

Om meer bekendheid te genereren voor de gevolgen van opname op de intensive care, nam Marike in teamverband deel aan de   AMC-loop in 2016. Het team bestond uit ex-IC-patiënten, mantelzorgers, zorgprofessionals, docenten en studenten. Via onder meer   krant en televisie wist het team brede aandacht te vestigen op de impact die een IC-opname kan hebben.

Momenteel begeleidt Marike 5 promovendi op het onderwerp '   Revalidatie in de acute zorg'. 

  • Daniela Dettling (Fysiotherapeut: gevolgen van kritieke ziekte en IC opname voor het functioneren ) 
  • Juultje Sommers (Fysiotherapeut: Fysiotherapie op de Intensive Care)
  • Mel Major-Helsloot (Fysiotherapeut: Fysiotherapie voor IC overlevenden in de post klinische fase) 
  • Maarten van Egmond (Fysiotherapeut: Fysiotherapie voor complexe chirurgische patiënten) 
  • Jesse Aarden (Fysiotherapeut: Fysiotherapie voor kwetsbare ouderen tijdens en na een ziekenhuisopname)