Hogeschool van Amsterdam

dhr.  drs. N.C. Koning (Nicolaas)

Nico Koning (1950) studeerde theologie en andragologie en gaf in de jaren ’80 een periode van 5 jaar onderwijs in filosofie aan de Subfaculteit Andragologie van de Universiteit van Amsterdam, dit in samenwerking met de filosoof Hans Achterhuis, met wie hij tevens sinds 2009 jaarlijks een collegeseries geeft over sociaal-filosofische onderwerpen. Uit die series is hun boek De kunst van het vreedzaam vechten (Rotterdam 2014) voortgekomen.

Sinds 1984 geeft hij onderwijs aan sociaalagogische opleidingen van wat eerst de Sociale Akademie en later de Hogeschool van Amsterdam heette. Dat was aanvankelijk economie-onderwijs en later onderwijs in filosofie, ethiek en religiewetenschap. 

Vanaf 1987 tot 2015 gaf hij lessen in economie en filosofie aan instellingen voor volwassenonderwijs (= examenklassen middelbare school tweede kans).

Sinds 2006 geeft hij onderwijs in de minor Ethiek voor de Beroepspraktijk, vanaf het begin tot diens overlijden in samenwerking met o.a. Victor van den Bersselaar, wiens boek Bestaansethiek beschouwd kan worden als de theoretische basis van die minor, en tevens van het Ethiekonderwijs bij de Masteropleiding Social Work.