Hogeschool van Amsterdam

Wonen in Amsterdam

Op kamers

Als je in Amsterdam of omgeving wilt komen wonen, zal het niet makkelijk zijn om woonruimte te vinden. Onmogelijk is het echter niet. Je dient echter wel te weten waar je terecht kunt voor informatie en praktische zaken. Deze pagina helpt je op weg naar de juiste bedrijven, instanties en manieren om te zoeken.

Verschillende mogelijkheden om te huren 

Als je als student op zoek bent naar woonruimte in Amsterdam, heb je verschillende mogelijkheden:

 • Zelfstandige woonruimte (dat wil zeggen met eigen voordeur en eigen voorzieningen als douche, keuken en toilet).
 • Onzelfstandige woonruimte (zoals studentenhuis, of kamer bij hospes/hospita).
 • Woongroep in één zelfstandige woning (bij drie of meer personen samenwonen in een woning die wordt gehuurd door één van de drie).
 • Huisbewaring (tijdelijk op andermans woning passen). 
 • Tijdelijke huur (huren voor korte termijn, via een particulier of woningbouworganisatie). 
 • Anti-kraak woning (tijdelijke bewoning via stichtingen als De Zwerfkei, Ad Hoc en Camelot).
 • Huisvesting voor studenten met een handicap.

Alle vormen hierboven zijn legale manieren van huren.Wil je meer informatie over deze huurvormen, kijk dan ook op we website van de Gemeente Amsterdam. Zorg te allen tijde dat je goede afspraken maakt en een huurcontract krijgt, en laat je niet misleiden door illegale onderhuur.

Waar vind je deze woningen?

 • Je doet er goed aan je in te schrijven bij WoningNet en Studentenwoningweb. Deze organisaties verdelen de (studenten)woningen in Amsterdam en omstreken. Vaak zijn er (jaren)lange wachtlijsten, dus hoe eerder je ingeschreven staat hoe beter. 
 • De Amsterdamse woningbouwcoöperaties zoals De Key, Ymere, Stadgenoot en DUWO bieden ook woonruimte aan. De Key is ook de aanbieder van de woningen op de Amstelcampus van de HvA. Abonneer je op nieuwsbrieven om op de hoogte te blijven.
 • Zelf actief op zoek gaan naar een woning levert je vaak sneller resulaat. Handige websites hiervoor zijn o.a. Kamernet.nl, Kamers.nl, Kamertje.nlStudentenkamers.nl maar ook Marktplaats.
 • Je kunt ook voor je laten zoeken door een makelaar of door commerciële/niet commerciële bemiddelingsbureaus. Hou er rekening mee dat makelaars en commerciële partijen veelal een provisie rekenen voor hun dienst.
 • En tot slot: gebruik je eigen netwerk. Menig Amsterdamse student heeft 'via via' een kamer gevonden. Ken je al iemand in Amsterdam die op kamers woont? Informeer eens of er een kamer vrij komt. Ken je nog geen mensen? Sluit je aan bij bijvoorbeeld een studie- of sportvereniging. En een oproep op je eigen social media kanalen plaatsen, zoals Facebook, zou ook zeker kunnen bijdragen.

Heb je al een woning gevonden maar kun je er nog niet direct in? Dan biedt Airbnb of een hostel een mogelijkheid om enkele dagen of weken een woonruimte te huren. Of wellicht kun je een paar dagen 'couchsurfen' bij je nieuwe studiegenoten!

Waar moet je rekening mee houden? 

Bij het huren van een kamer zul je je op dat adres moeten inschrijven bij het GBA (gemeentelijke basis administratie). Studiefinanciering (IB-groep) controleert bij het GBA of je echt uitwonend bent. Bij het huren bij particulieren kan dit soms problemen geven. 

Voor het huren van een zelfstandige woning heb je bijna altijd een

huisvestigingsvergunning van de gemeente nodig. Dit geldt niet voor studenteneenheden (zelfstandig of onzelfstandig). 

Mogelijkheden om te kopen 

Daarnaast kun je overwegen een woonruimte te kopen. Veelal heb je hier een vast of gegarandeerd inkomen voor nodig. Daarnaast zijn woningen in Amsterdam niet goedkoop en kun je daarom overwegen de woning samen met of door ouders/familie te laten kopen. Laat je vooraf goed informeren door een hypotheekverstrekker of financieel adviseur, en bekijk samen wat voor jou de mogelijkheden zijn. Bedenk ook dat deze financiële verplichting moet passen bij jouw nieuwe leefsituatie als student en de tijd die je wel of niet over houdt om te kunnen werken. 

Wil je nog meer informatie over wonen in Amsterdam en het vinden van woonruimte?

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 11 mei 2017