Hogeschool van Amsterdam

Commerciële bureaus

Bemiddelingsbureaus

Kamers worden ook vaak via het internet aangeboden via zogenaamde 'bemiddelingsbureaus'. Deze bureaus bemiddelen tussen enerzijds de eigenaar (verhuurder) die de woning onder brengt bij het bemiddelingsbureau, en anderzijds een huurder. Er zijn veel van dit soort bureaus, sommigen handelen netjes volgens de regels, maar er zitten ook veel minder degelijke bureaus tussen die absurde prijzen rekenen voor illegale woningen. Het is daarom aan te raden uit te zoeken of de woning wel legaal verhuurd mag worden, en of de verhurende partij ook aan de regels voldoet.

Want, wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. Gebruik je logische verstand voordat je met een bureau in zee gaat. Heeft de verhuurder niet meer contactgegevens dan alleen een e-mailadres of 06-nummer? Kun je geen adres achterhalen? Ziet de website er onprofessioneel uit? Ook dan zou je met een illegale partij van doen kunnen hebben. Een bureau wat wel handelt volgens alle regels heeft een vergunning van de Dienst Wonen om te mogen bemiddelen.

Wat doet een bureau? 

Een bemiddelt tussen huurders en verhuurders om een bewoner te vinden voor een woning of kamer. Je moet er rekening mee houden dat het bureau kosten berekent voor:

  1. Waarborgsom: de som die de verhuurder vraagt om schade of gebreken ontstaan door de huurder te kunnen dekken. Vaak is dit één a twee maanden de huursom.
  2. Contract- of administratiekosten: kosten die het bureau maakt voor de werkzaamheden t.b.v. het huurcontract. Dit is ongeveer twee uur werk en zou rond de €60,- moeten kosten (indicatie).

Wat mag een bureau niet in rekening brengen?

  1. Bemiddelingskosten: dit zijn standaard werkzaamheden, en de kosten hiervoor zijn voor de verhuurder. Ze mogen daarom niet aan de huurder worden doorbelast. Indien dit wel gebeurt kun je contact opnemen met het Wijksteunpunt Wonen. Helaas is dit wel iets wat je pas achteraf kunt regelen als je al huurder bent van de woning.
  2. Sleutelgeld: dit is een bedrag wat je moet betalen voor de woning zonder dat daar een directe tegenprestatie tegenover staat. Volgens de wet heet dit een 'onredelijk beding' en is dit dan ook verboden. 

 

Een handige website voor meer informatie rondom huren en commerciële bureaus is: huurders.info.

 

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 8 september 2014