Hogeschool van Amsterdam

Wat

Wat is een studiekeuzecheck?

De studiekeuzecheck is een verplicht onderdeel van je inschrijving. Voorafgaand aan de studiekeuzecheck vul je een online vragenlijst in en kies je een datum waarop je deelneemt aan het programma.

De opleiding geeft je een voorbereidingsopdracht, zoals: het bekijken van een webcollege, het lezen van een artikel of het maken van een praktijkopdracht. Op de dag van de studiekeuzecheck kom je naar de hogeschool en volg je een of meer colleges en praktijklessen.

De studiekeuzecheck wordt afgerond met een beoordeling. Voorbeelden daarvan zijn een kennistoets over het huiswerk en het hoorcollege of een presentatie aan de hand van een praktijkopdracht.

Op de dag van de studiekeuzecheck maak je ook kennis met je aanstaande medestudenten en docenten.

Deeltijdopleidingen

De vorm van de studiekeuzecheck is voor de deeltijdopleidingen iets anders dan voor de voltijdopleidingen.  

Numerus fixus opleidingen 

Voor een opleiding met een beperkt aantal opleidingsplaatsen (numerus fixus) word je uitgenodigd voor de selectie

Meerdere opleidingen

Heb je je bij de HvA voor meer opleidingen ingeschreven? Dan doe je voor elke opleiding apart mee aan de studiekeuzecheck.   

 

Studiekeuzeadvies 

Op basis van het resultaat van de verschillende onderdelen krijg je binnen twee weken na de studiekeuzecheck een studiekeuzeadvies. Dat maakt het voor jou en de opleiding mogelijk om nog één keer te checken of je voor de juiste studie hebt gekozen. Zijn de beoordelingen waarmee je de studiekeuzecheck hebt afgerond gemiddeld voldoende? Dan ontvang je een positief studiekeuzeadvies.

Een positief studiekeuzeadvies is twee jaar geldig. Heb je in 2016 voor dezelfde opleiding bij de HvA al meegedaan aan de studiekeuzecheck en een positief advies gekregen, maar heb je de start van je studie een jaar uitgesteld tot september 2017? Dan hoef je niet opnieuw deel te nemen. Mocht je na deelname aan de studiekeuzecheck in 2017 besluiten toch liever eerst een tussenjaar te nemen, dan hoef je in 2018 niet opnieuw deel te nemen aan de studiekeuzecheck van dezelfde opleiding.

Zijn de beoordelingen waarmee je de studiekeuzecheck hebt afgerond gemiddeld onvoldoende? Dan ontvang je een negatief studiekeuzeadvies. De opleiding geeft daarmee aan te twijfelen of jij een goede studiekeuze hebt gemaakt. De opleiding geeft meestal een aanvullend advies of neemt contact met je op om dit te bespreken. Het negatief advies is niet bindend en is slechts één jaar geldig.

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 9 september 2016