Hogeschool van Amsterdam

Uitzonderingen

Studeren aan de HvA? Wanneer heb je toelatingsrecht? Wat is de toelatingsprocedure voor een opleiding met een beperkt aantal opleidingsplaatsen (numerus fixus)? En is de studiekeuzecheck ook verplicht voor aankomende studenten op de Nederlands-Caribische eilanden?

Het is wettelijk verplicht om uiterlijk op 1 mei via Studielink een verzoek tot inschrijving voor een opleiding te doen. Dit geldt voor aankomend studenten die nog niet eerder in het hoger onderwijs hebben gestudeerd. Je hebt dan ook recht op toelating tot een andere studie (toelatingsrecht). 

Inschrijven na 1 mei voor een voltijd opleiding? 

Doe je voor het eerst een verzoek tot inschrijving na 1 mei? Dan heb je geen toelatingsrecht.

Heb je je echter al voor 1 mei ingeschreven voor een opleiding in het hoger onderwijs? En wil je daarna toch liever een andere opleiding gaan doen? 

Dan mag je je nog wel inschrijven, ook al is het na 1 mei. Je behoudt je toelatingsrecht, mits je je uiterlijk 15 augustus inschrijft en meedoet aan de studiekeuzecheck die ook voor de voltijdopleiding van je tweede keuze verplicht is. 

Inschrijven na 1 mei voor een deeltijd- of duale opleiding?

Wil je een deeltijd- of duale opleiding volgen, dan kun je een inschrijfverzoek doen tot uiterlijk 31 augustus. De studiekeuzecheck wordt bij de deeltijd- en duale opleidingen vaak gecombineerd met de intake. Kijk bij de opleiding van jouw keuze op welke manier de studiekeuzecheck wordt aangeboden. 

Sta je al ingeschreven, maar wil je een andere opleiding volgen? 

Als je in het huidig studiejaar al staat ingeschreven in het hoger onderwijs en een andere opleiding wilt gaan volgen, geldt er een uitzondering. Je kunt dan ook na 1 mei nog een verzoek tot inschrijving doen voor een opleiding (voltijd, deeltijd en duaal). Je hebt toelatingsrecht, mits je je uiterlijk 15 augustus inschrijft en deelneemt aan de studiekeuzecheck die verplicht is voor alle voltijd opleidingen. 

Meer informatie 

Een uitgebreide beschrijving van alle regels over toelatingsrecht en de studiekeuzecheck kun je vinden in het Studentenstatuut van de HvA. 

Wil je je inschrijven voor een opleiding met een beperkt aantal opleidingsplaatsen (numerus fixus)? Dan doe je mee aan de selectie. 

Schrijf je in tussen 1 oktober en uiterlijk 15 januari 2018 voor studiejaar 2018-2019. Na je verzoek tot inschrijving word je door de opleiding uitgenodigd voor de selectie. De selectie vindt plaats tussen december en april. Kijk bij de opleiding van jouw keuze voor de precieze data. Houd alvast rekening in je agenda met deze data, want deelname is verplicht. 

Woon je op een van de Nederlands-Caribische eilanden? Heb je een Nederlands diploma havo, vwo of mbo-4 of ga je dat behalen? Schrijf je dan in op uiterlijk 1 mei*, daarna word je uitgenodigd om mee te doen aan de studiekeuzecheck.

Je krijgt net als studenten die in Nederland wonen een online vragenlijst en een voorbereidingsopdracht. Het enige verschil is dat je daarna niet voor de studiekeuzecheck naar Nederland hoeft te komen. Jij sluit de studiekeuzecheck vaak af met een skypegesprek.

De meeste gesprekken vinden plaats in juni. De opleiding neemt contact met je op om een skypegesprek in te plannen. Deelname aan de studiekeuzecheck is verplicht om te kunnen starten in september. 

* Schrijf je je in na 1 mei? Kijk bij het kopje TOELATINGSRECHT  

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 26 oktober 2017