Hogeschool van Amsterdam

Stappenplan inschrijven

Heb je de opleiding gevonden die bij je past? Dan kun je je inschrijven voor studiejaar 2018-2019 aan de hand van onderstaand stappenplan.

Inschrijfdeadlines voor:

 • Opleidingen met een studiekeuzecheck: uiterlijk 1 mei 2018. In sommige gevallen geldt hierop een uitzondering.
 • Opleidingen met een numerus fixus en selectie: Vanaf 4 oktober kun je je inschrijven voor studiejaar 2019-2020. NB: Voor HBO-Verpleegkunde is inschrijven voor 2018-2019 nog mogelijk t/m 1 mei 2018.
 • Deeltijd- en duale opleidingen: bij voorkeur vóór 1 mei, uiterlijk 31 augustus 2018.
 • Hogerejaars kunnen zich tot en met 15 augustus aanmelden via Studielink. Tussen 16 en 31 augustus kun je je als hogerejaars alleen nog aanmelden via de Centrale Studentenadministratie.

Check welke deadline er voor je opleiding geldt via hva.nl/opleidingen.

Deadlines voor februari-instromers

Als je in februari 2019 met de opleiding wilt beginnen, kun je je vanaf 4 oktober 2018 inschrijven. Doe je verzoek tot inschrijving bij voorkeur voor 20 januari 2019. De uiterste inschrijfdatum is 31 januari 2019. 
Let op: niet alle opleidingen bieden de mogelijkheid om in februari te beginnen, de opleidingen waarvoor dat wel geldt vind je via onderstaande link.

Opleidingen met februaristart

Je vindt deze op de opleidingspagina onder ‘toelatingseisen’ en ‘inschrijven’.

 • Onder ‘toelatingseisen’ vind je of er eisen aan je vooropleiding worden gesteld.
 • Onder ‘inschrijven’ vind je o.a. informatie over de studiekeuzecheck en de selectie.

Ga naar opleidingen

Als je in Nederland woont, log dan in met je DigiD op de website van Studielink om je inschrijfverzoek te doen. Heb je nog geen DigiD, dan kun je die op de DigiD-site aanvragen. Het aanvragen en verkrijgen neemt ca. 3 werkdagen in beslag.

Woon je niet in Nederland? Vraag dan via Studielink een gebruikersnaam en wachtwoord aan.

Als aankomend student van de HvA krijg je een eigen HvA-ID en HvA-e-mailadres.

 • Je HvA-ID geeft toegang tot de digitale voorzieningen van de HvA.

 • Het e-mailadres gebruikt de HvA om je te informeren over je inschrijving en andere zaken op het gebied van je opleiding. Het is belangrijk dat je dit e-mailadres regelmatig checkt, omdat je anders je informatie mist. 
 • Om te kunnen inloggen moet je eerst je HvA-ID activeren op id.student.hva.nl. Gebruik hiervoor de gegevens die je via de e-mail ontvangt nadat je inschrijfverzoek door de HvA verwerkt is. 
 • Vragen over je HvA-ID en/of e-mailadres kun je e-mailen naar servicedesk-icts@hva.nl of je kunt bellen naar 020 595 1402, op werkdagen van 8.00 – 18.00 uur.

De studiekeuzecheck is een verplicht onderdeel van de inschrijving voor het eerste jaar van elke voltijdopleiding en geldt voor alle aankomende studenten. Voor bacheloropleidingen met een beperkt aantal plaatsen (numerus fixus) geldt een selectieprocedure in plaats van een studiekeuzecheck.

Na je inschrijfverzoek via Studielink ontvang je een uitnodiging van de opleiding voor de studiekeuzecheck of een selectiedag.

Bekijk de video van Rayen over de studiekeuzecheck

Informatie over de studiekeuzecheck (voltijd)
Informatie over de studiekeuzecheck (deeltijd/duaal) 
Informatie over selectie

Vanaf 15 mei 2018 kun je de betaling van het collegegeld regelen. Zorg dat je dit vóór 1 september gedaan hebt, anders kun je niet aan je opleiding beginnen. 

Collegegeld

 

Om een collegekaart te krijgen moet je eerst je pasfoto uploaden.

 • Dit doe je op mijnhvapas.nl.
 • Je hebt hiervoor je HvA-ID nodig.

Je hebt de collegekaart o.a. nodig om boeken te lenen in de bibliotheek, te printen en kopiëren, en te betalen bij de snoep- en koffieautomaten.

Let op: na ontvangst moet je de collegekaart eenmalig activeren bij een van de Servicepunten of klantenservicebalies van de HvA. Doe dit binnen 30 dagen na ontvangst van je kaart. 

Meer informatie over de collegekaart

Alles over boekenlijsten, roosters, klassenindeling en meer op de start studiejaarpagina van je opleiding.

Leer je studiegenoten en de HvA alvast kennen in de introductieweek.

Gepubliceerd door  Administratief Centrum 12 juli 2018