Hogeschool van Amsterdam

Junior Leraar

Van startbekwaam naar bekwaam leraarschap

Kijk snel in onze agenda voor informatie over de Slotconferentie Junior Leraar PO op woensdagmiddag 11 april 2018

VERWACHT: Startende leraren in het po en vo - kijk snel in het nieuwsoverzicht hoe je alvast jouw exemplaar kan reserveren!

Logo Junior Leraar

Leraar zijn is een prachtig en ook veeleisend beroep. Een beroep waar je lerarenopleiding je op kan voorbereiden, maar je niet voor kan klaarstomen. Als startbekwaam leraar zul je je verder moeten ontwikkelen. Van startbekwaam nar volledig bekwaam, naar expert, naar specialist misschien. Als zij-instromer heb je vaak al volledige verantwoordelijkheid voor enkele klassen. Intussen moet je groeien naar het niveau startbekwaam.

Die ontwikkeling naar startbekwaam (als je zij-instromer bent) of bekwaam gaat makkelijker en sneller als deze doelgericht is. Je ontwikkelt je gericht als er sprake is van een uitdagende leeromgeving op de school, van goede begeleiding, inspirerende collega’s, ruimte om te experimenteren, en toegang tot kennis en theorie die verdiept en uitdaagt.

In het project Juniorleraar Amsterdam werken de Amsterdamse lerarenopleidingen en scholen in het po en vo samen aan zo’n inspirerende leer- en werkomgeving. Op deze website zijn de producten uit het project te vinden: een box met dialoogkaarten, een digitale zelfscan en een assessment om je niveau ‘bekwaam’ (of startbekwaam, als je zij-instromer bent) vast te leggen en te vieren.

De werkwijze van Junior Leraar is verwant aan ander inductietrajecten, zoals Frisse Start.

Gepubliceerd door  Kenniscentrum Onderwijs en Opvoeding 25 januari 2018