Studenten ontwikkelen TomTom-producten voor vrouwen

Testimonial

TomTomCharm

Twee afstudeerprojecten van oud-studenten Product Design Mara Groothedde en Sophie Deahl. Ieder een nieuw product voor TomTom, speciaal voor vrouwen.

Het stereotype dicteert dat vrouwen slechtere bestuurders zijn dan mannen. Dat maakt vrouwen onzeker. Ondanks het feit dat vrouwen minder erge ongelukken veroorzaken (aangetoond door verzekeringsmaatschappijen).

Sophie Deahl - Studente Engineering: Product Design

Uit Sophie’s onderzoek bleek dat vrouwen best tevreden waren over de huidige navigatiesystemen van TomTom. Wel kwamen uit het onderzoek andere ‘typische vrouwenproblemen’ bij het autorijden naar voren. Vooral angst speelde een rol. Angst om in slaap te vallen achter het stuur of voor beroving bij het stoplicht. Of angst om onterecht als schadeveroorzaker aangewezen te worden door een medeweggebruiker.

Sophie bedacht de TomTom Charm, geïnspireerd op autospiegeldecoratie zoals de pluche geluksdobbelstenen. Een kleine camera aan de voorkant van het apparaatje filmt de weg zodat er altijd bewijsmateriaal is bij een ongeval. Een cameraatje aan de achterkant van het apparaatje volgt de oogbewegingen. Via bluetooth maakt het apparaat contact met de software van de bijbehorende smartphone-app.

Zijn de ogen langer dan twee seconden dicht? Dan krijgt de bestuurder een signaal. En zit je in een gevaarlijke situatie? Met één druk op de noodknop waarschuw je de hulpdiensten en geef je jouw locatie door middels een GPS-signaal.

Ook Mara’s Firefly (sporthorloge) staat via bluetooth in verbinding met een bijpassende smartphone-app. De app geeft informatie over je bewegingspatroon en je kunt doelen en/of routes instellen. Je kunt switchen tussen twee functionaliteiten (tijd of activity tracker) door het uurwerkje om te draaien. Een slimme magneetconstructie zorgt voor een stevige bevestiging. De ondervraagde vrouwen vonden de bestaande sporthorloges van TomTom nog te prestatiegericht. Ze gaven aan meer om gezondheid dan om tijden en prestaties te geven. Zit ik lekker in mijn vel of beweeg ik wel genoeg?

Mara: ‘Ik bedacht hiervoor een meer vrouwelijk display. In plaats van staafdiagrammen werkt de Firefly met bolletjes die als vuurvliegjes door je scherm vliegen. Zitten ze stil? Dan hoef je niets te doen. Zijn ze druk aan het vliegen? Dan is het tijd voor beweging.’ Met een clipje kun je het apparaatje onzichtbaar aan je kleding bevestigen of los in je broekzak stoppen. Wil je wel wat karakter geven aan je uiterlijk? Je kunt de kleur van de display zelf instellen en laten matchen met je outfit of met de verschillende bijgeleverde horlogebandjes.’

Horloge aan een pols, de TomTomFirefly

TomTom Firefly