Minnaertprijs voor HvA-lector Ed van den Berg

15 dec 2015 14:25 | Faculteit Onderwijs en Opvoeding

Afgelopen weekend werd de Minnaertprijs toegekend aan HvA-lector Ed van den Berg tijdens de jaarlijkse conferentie van de Stichting Werkgroep Natuurkunde Didactiek (WND). De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt voor innovatieve en inspirerende bijdragen aan het natuurkunde onderwijs en is vernoemd naar de bekende Utrechtse astronoom Marcel Minnaert die zich ook inzette voor het verbeteren van het natuurkunde onderwijs op de basisschool en het voortgezet onderwijs.

Belangrijke bijdrage

Van den Berg werd genomineerd door een commissie en ontving de prijs voor zijn rol in het Project Moderne Natuurkunde en het Nieuwe Natuurkunde (NiNa) curriculum voor havo/vwo. Ook leverde hij een belangrijke bijdrage aan vakdidactiek, zoals practicumdidactiek en formatieve toetsing (fast feedback methode) en het gebruik van concept cartoons. Daarnaast publiceerde Van den Berg meer dan tachtig artikelen in NVOX (het Nederlandse tijdschrift voor docenten natuurwetenschappen) en veel artikelen in buitenlandse bladen. Tot slot schreef hij (met collega’s onder wie Wouter Spaan, docent bij de lerarenopleiding natuurkunde aan de HvA) een demonstratieboek voor natuurkunde.

Mooie erkenning

De Minnaertprijs bestond uit een beeldje, bloemen en een geldbedrag van 1.000 euro. Voor Van den Berg betekent de prijs een mooie erkenning voor zijn werk, aangezien deze verreweg de belangrijkste prijs in Nederland is voor natuurkunde onderwijs.

“Ik had zelf niet gedacht dat ik in aanmerking kwam, want de helft van mijn carrière heb ik in het buitenland lesgegeven, zeventien jaar in Indonesië en de Filipijnen. Die jaren tellen niet mee. Maar ik vind het mooi om de prijs te krijgen en ook nog net voor mijn pensioen in 2016. Het is een stimulans om ook na mijn pensioen door te gaan met de creatieve aspecten van het vak en met het ondersteunen van jonge collega's,” aldus Van den Berg.

WND Conferentie

De uitreiking van de Minnaertprijs is een onderdeel van de WND conferentie, die elk jaar georganiseerd wordt voor zo’n 600 natuurkunde docenten in het middelbaar onderwijs. Ed van den Berg was dit jaar ook gevraagd om voorzitter te zijn van de conferentie. Hij leidde samen met Wouter Spaan en andere collega auteurs drie volle workshops over hun demonstratieboek ShowdeFysica , uitgegeven door de NVON (Nederlandse Vereniging voor Onderwijs in de Natuurwetenschappen). Wouter Spaan gaf daarnaast ook in een volle zaal een presentatie en demonstratie over regenbogen.