Interactieve speelpaal als alternatief voor het klimrek?

15 jan 2016 09:50 | Faculteit Gezondheid

Met hun concept voor een interactieve speelpaal voor op het schoolplein hebben studenten van de minor Zorgtechnologie op 13 januari een gedeelde eerste plaats behaald in de landelijke Gezondheidsbattle van de GGD. Na het winnen van de HvA-battle Urban Vitality stroomden Lotte Pennings (Ergotherapie), Kaj Callenbach, Twan Defesche (beiden Engineering, Design and Innovation) door. In de landelijke battle pitchten studenten hun innovatieve ideeën over het thema Publieke Gezondheid in 2025.

Saai schoolplein

Met de speelpaal, Totempaal Dakota als prototype-naam, richten de studenten zich op basisschoolkinderen tussen de zes en twaalf jaar. “Met de groeiende populariteit van social media en games, neemt het aantal kinderen dat gewoon lekker buiten speelt, af,” aldus Twan Defesche. “Ook constateerden we dat er op het gebied van digitale spelen erg veel gebeurt, maar dat in de klassieke speeltoestellen van het schoolplein weinig beweging zit. De glijbaan, klimrek en wip gaan al een tijdje mee.” En uit een rapport van buitenspeelstichting Jantje Beton haalt hij aan: “Bijna de helft van de basisschoolkinderen geeft aan hun schoolplein saai te vinden.” Zo ontstond het idee voor een nieuw speeltoestel, waardoor kinderen weer vaker samen buiten zouden gaan spelen. Het project doopten zij Be Young and Happy, play outside.

Trend in wording?

Uit een drietal concepten kozen geënquêteerde basisschoolkinderen de speelpaal als winnaar. Ze kunnen er kleurentikkertje mee spelen; de paal maakt cirkels van licht op de grond die de kinderen te pakken moeten zien te krijgen. Rest nu nog de vraag of hiermee een nieuwe trend gezet gaat worden op de schoolpleinen. Kaj, Twan en Lotte mogen hun idee in juni pitchen voor de 25 Directeuren Publieke Gezondheid. Ook zal vanuit het HvA-speerpunt Urban Vitality contact opgenomen worden met de gemeente Amsterdam om te zien of er interesse is dit idee verder uit te werken.

Kaj, Twan en Lotte delen hun eerste plaats met studenten van de Universiteit Wageningen die een app ontwikkelden waarmee je elkaars boodschappenmandje kunt beoordelen op gezonde voeding.